Gengszter rap és amerikai futball – Volt egyszer egy Los Angeles Raiders
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy város és csapata, amely nem csak az amerikai futballt, hanem az egyetemes popkultúrát is megváltoztatta. Ördögök az angyalok városából.

Sok NFL-nézőben merülhet fel a kérdés, miért nincs Los Angelesnek futballcsapata? Elvégre egy metropolisról beszélünk, az egész Egyesült Államok második legnépesebb városáról, hogyhogy pont a világ legnagyobb üzletét jelentő ligájából hiányoznak? Ezt a kérdést nem most fogjuk megválaszolni, viszont a nyolcvanas években két csapata is volt LA-nek, melyek közül a Los Angeles Raiders viszonylag rövid, 13 éves története a város és egész Amerika társadalmára is hatással volt.

1982-t írunk. Az Oakland Raiders az elmúlt három évtized egyik legtöbb győzelmet elérő csapatának számít, az elmúlt hat évben két Super Bowlt nyertek, látszólag semmi ok sincs a változtatásra. Ám a csapat nagyravágyó tulajdonosa, a legendás Al Davis még nagyobban akar gondolkodni, mint eddig. Mivel a Los Angeles Rams 1980-ban a város peremén található Anaheim Stadiumba költözött, így a közvetlen Los Angeles-i lakosságnak nem volt csapata. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy Davis kapni fog az alkalmon, és saját kis játékszerét, a Raiderst fogja a vásárba, a hatalmas piacra vinni. Ám ekkor még nem tudta, hogy a Memorial Coliseum úgy fog újra megtelni élettel, hogy nemcsak az egész város, hanem az egész ország róluk fog beszélni.

Hollywood pompája, a pénz, a csillogás merész álmokat ígért a Raidersnek és Davisnek, de arra senki sem számított, hogy a város az első pillanattól fogva a csapat mögé fog állni, és összehozza Los Angeles sokszínű lakosságát. A nyolcvanas években L.A., azon belül is a déli, akkoriban South Centralnak nevezett rész, valamint Compton különösen veszélyes környéknek számított, a bandaháborúk, lövöldözések, a faji jellegű és más erőszakos bűncselekmények mindennaposnak számítottak. Ám a Raiders mintha mentsvárat jelentett volna a harcoló feleknek, a stadion és a csapat ugyanúgy befogadta az afroamerikaiakat, latin ajkúakat vagy ázsiaiakat; ha mérkőzés volt, a rosszfiúk is pihentek. Valahogy az egész város tudott azonosulni a Raidersszel, mert míg kosárlabdában a Lakers és a Clippers megosztotta a lakosságot, addig az amerikai futball a maga sajátos gonoszságával és keménységével sokkal inkább összehozta ezeket a vadembereket.

Természetesen egy jó csapat is kellett a nagy egymásra találáshoz, a Raiders pedig a költözés után is ütős alakulatnak számított. A játék minden elemében voltak nagy alakjai, így az 1983-ban, immáron Los Angelesnek szerzett bajnoki cím nem számított meglepetésnek. A város lázban égett, minden a futball körül forgott, a Raiders tökéletesen beillett a felfutni látszó kaliforniai sztoriba. Los Angeles 1984-ben olimpiát rendezhetett, a Showtime Lakersen ámult az NBA, a Beverly Hills-i zsaru tarolt a mozivásznon, az egész világ Kaliforniára figyelt, és az addigi New York-központú Amerika is átalakulni látszott.

A nyugati part frissessége a zenében is megjelent; a nyolcvanas évek elején New Yorkból induló úttörő dj-k, mint Afrika Bambaata vagy Grandmaster Flash már nem tudtak újat mutatni a fiatalságnak, helyettük az őszinte és nyers kaliforniai rapzene került reflektorfénybe. Az Eazy-E, Ice Cube és Dr. Dre nevével fémjelzett N.W.A. egészen új alapokra helyezte a hiphopot. A nyílt rendőrellenesség, az erőszakra buzdítás, a bandakultúra, és az, hogy ezek a srácok tényleg azt mesélik el, milyen az élet az utcán, életre hívott egy új irányzatot, a gengszter rapet. A Los Angeles Raiders az N.W.A.-vel lett egyre népszerűbb, hiszen Ice Cube-ék úton-útfélen a Raiders ezüst-fekete cuccait hordták, példát mutatva ezzel az utca népének.

A fekete szín korábban szinte tabunak számított, nagyon kevés sportcsapat viselte a feketét, ám a Raiders sikere után egyre inkább elszaporodtak a fekete csapatok. Még Los Angeles jégkorongcsapata, a Kings is fekete-ezüstre cserélte az addigi bíbor-arany uniformisát. Jelzésértékű számadat, hogy az NFL merchandise-biznisze hét és fél év alatt 300 millióról majdnem hárommilliárdos nagyságúra nőtt, és ebben elég nagy szerepet játszottak a gettókban vásárolt ezüst-fekete Raiders-cuccok is.

A nyugati parti gengszter rap maga volt a rock and roll, jelentőségében legalábbis mindenképpen. Az N.W.A. 1988-ban a Straight Outta Comptonnal újraírta a szabályokat, a hozzá forgatott videoklipet pedig elég hamar letiltotta az MTV, pedig csak egy mezei, South Centralban átlagosnak számító rendőri üldözést és beavatkozást mutatott be. A bandakultúra, a gengszter rap és a futballkultúra kéz a kézben járt, az MTV által a Raiders is egyre népszerűbb lett, a rosszmájúak csak úgy hívták a Raiders-szurkolóit, hogy a selejt. Való igaz, sok vadember fordult meg a lelátókon, és ahogyan a csapat elkezdett veszteni, és nem jöttek a korábbi sikerek, úgy a szurkolók is megvadultak. Példátlan eset volt egy 1990-es szurkolói rendbontás, amikor 31 embert letartóztattak, és további 88 embert kitiltottak a stadionból.

Persze minden jónak vége szakad egyszer – ahogy a közhellyé vált mondás is tartja –, és ez a Los Angeles-i csodával sem volt másképp. A kilencvenes évek elejére a Raiders stabil középcsapattá esett vissza, és mindenféle vérmes remények nélkül küzdöttek hétről hétre. Időközben az N.W.A. feloszlott, Ice Cube és Dr. Dre is szólókarrierbe kezdett, a nyers gengszter rap pedig G-funkká szelídült, de az ellentétek és az attitűd természetesen megmaradt, csak az újdonság varázsa veszett el.

1992-ben Los Angeles lángokban állt, a városban a Rodney King-incidens óriási zavargásokat hozott magával, a rendőrség minden addiginál nagyobb létszámmal és erővel lépett fel az egyre elszabaduló bűnözéssel szemben, a faji ellentétek minden addiginál erősebbek voltak. Aki csak tehette, menekült a városból, ami egy puskaporos hordóra emlékeztetett. Hiába voltak ígéretek még egy új városi stadionról is, 1995-ben, három hónapon belül a Rams és a Raiders is elhagyta Los Angelest.

Az Egyesült Államok második legnagyobb városának azóta sincs NFL-csapata. Minden évben felmerülnek hírek, hogy akkor most odaköltözik egy franchise, és idén szeptemberben a város vezetése is rámondta az áment egy vadonatúj, 70 ezer férőhelyes stadion felépítésére, de hogy pontosan ki és mikor fog Los Angelesbe költözni, nem tudni. Az biztos, hogy a városnak és a ligának is szüksége lenne arra a hatalmas piacra, amit L.A. jelent, a megvalósítás viszont eléggé nehézkesnek tűnik. Mindenesetre a Raiders 13 éves Los Angeles-i kalandja nélkül egész biztosan más lenne most az Egyesült Államok sportja.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.