Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy a rendszeres fizikai aktivitás kimutathatóan csökkenti a rák kialakulásának rizikóját. Az azonban eddig nem volt világos, hogy vajon a napszak ebben szerepet játszik-e.

A nemzetközi kutatócsoport azt az elméletet vizsgálta, hogy a reggeli órákban végzett sport nagyobb mértékben csökkenti-e a prosztata- és a mellrák kialakulásának kockázatát, mint a más időpontokban végzett testedzés.

Az elmélet egy kísérleti vizsgálat eredményein alapult, mely szerint a délután vagy este végzett fizikai tevékenység eltolhatja a melatoninritmust. Egy kutatás szerint a sport akkor véd a legjobban a prosztatarák ellen, ha reggelre időzítik

A melatonin nevű hormont az emberi test főként este termeli, egyes tanulmányok összefüggésbe hozták a rák rizikójának csökkenésével.

Egy többesetes kontrollvizsgálat során 2795 személy részvételével figyelték meg közelebbről a jelenséget.

Kimutatták, hogy a sport prosztata- és mellrák ellen védő hatása akkor a legnagyobb, ha a testmozgást reggel 8 és 10 óra között végzik.

Férfiaknál hasonló hatás mutatkozott az este 7 és 11 óra között végzett mozgás esetén is. A résztvevők kronotípusa – tehát az, hogy főként reggel, vagy inkább este aktívak – befolyásolta az eredményeket. Ezek szerint a reggeli sport különösen azokra van jó hatással, akik úgynevezett éjszakai baglyok. A szakértők eredményeiket az International Journal of Cancer című tudományos lapban mutatták be.

És ha már sportolás:

(forrás: BBC, Science Daily, MTI)

És ezt olvastad már?
A Casio és Rubik-kocka összeállnak egy közös G-Shock erejéig