MR-rel is megvizsgálták a szalámik kérgesedési és alakhiba-jelenségét.
A minőséget és az energiahatékonyságot is javító technológiát dolgoztak ki a Pick Szeged Zrt. felkérésére a Műegyetem kutatói a vállalattal közösen. A BME Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékének munkatársai a Pick prémium kategóriás termékeit vizsgálták a vállalat szakembereivel együtt, hogy hatékonyabb technológiát dolgozzanak ki, amellyel egyebek mellett csökkenthető az előállított termékek karbonlábnyoma.
Az érlelés jelentősége
A gyártás folyamatában az érlelésnek kiemelt szerepe van: a közel három hónapos érlelési ciklus során úgy kell a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légsebességet szabályozni, hogy a termékek tömegfogyása ideális legyen, és a szalámi felületén kialakított, a termék egyedi ízvilágáért felelős penészréteg számára is biztosítható legyen a megfelelő élettér. Emellett figyelmet kell fordítani a felhasznált hűtési, fűtési és villamos energia minimalizálására, ami a légmozgatás és légkezelési technológia hatékonyságának növelésével érhető el.
A BME kutatói elkészítették a szalámi termodinamikai modelljét, amely átlagosan 1 százalékos pontossággal becsüli a kamrában érlelt termékek tömegfogyását. A szalámik kérgesedési és alakhiba jelenségét az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában vizsgálták, ehhez olyan valós idejű képfeldolgozó programot írtak, amely a helyszínen tette lehetővé az MR képek elemzését.
A speciális igények és körülmények miatt a kutatók több mint száz hőmérséklet- és páratartalom mérőt, harmincöt nagy pontosságú tömegmérőt, valamint negyven légsebességmérőt készítettek.
Az algoritmus segítségével – amely segíti a szalámik érlelési folyamatának megtervezését és nyomon követését – az első érlelési ciklusban az értékcsökkent termékek számának jelentős esése mellett az energiafelhasználás 19 százalékkal mérséklődött, ami megfelelő modellbeállítások és finomhangolások mellett tovább csökkenthető.
(Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, MTI. A kép illusztráció.)
Ez is érdekelhet: