A klímaváltozás ellen harcolnak.

A világon elsőként a hollandiai Haarlemben betiltják a húsipari termékek reklámját, miután az önkormányzat a klímaválsághoz hozzájáruló termékek közé sorolta a húst. A környezetre káros termékek közterületi reklámját tiltó listát a múlt héten véglegesítették a bő 200 ezer lakosú holland városban, de

a tilalmat csak 2024-től léptetik életbe, hogy időt adjanak a már megkötött hirdetési szerződések betartására.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő Haarlemben – például a buszokon, a buszmegállókban vagy a közterületi kivetítőkön – a hús mellett tilos lesz reklámozni repülős üdüléseket, a fosszilis üzemanyagokat és a fosszilis üzemanyagot használó autókat is. Amszterdam, Hága és Leiden is betiltotta már a repülőutak, a benzines autók és a fosszilis üzemanyagok reklámját, de nem mentek el odáig, hogy a tilalmi listára a hústermékeket is felvegyék – talán azért sem, mert a hús fontos a holland gazdaság szempontjából, annyira, hogy Hollandia az EU fő húsexportőre.

28-szor annyi üvegházhatású gázt okoz a hústermelés, mint a növénytermelés

Plusz a növények jelentős részét is a vágóállatok miatt termelik.

„Nem mondhatjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és közben arra ösztönözzük őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek részei a problémának” – indokolta a tilalmat a rendelet beterjesztője, a zöldpárti Ziggy Klazes. Azt egyelőre a városi tanács tagjai sem tudják, hogy a fenntartható módon előállított hústermékeket szabad lesz-e majd reklámozni. Húsipari vállalatok szerint az önkormányzat túl messzire megy, amikor „megmondja az embereknek, hogy mi a legjobb nekik”.

Friss kutatások szerint az élelmiszertermelés a felelős a globális felmelegedést okozó károsanyag-kibocsátás harmadáért, ezen belül a hús előállítása kétszer annyi emisszióval jár, mint a növényi élelmiszereké. A Greenpeace egy kutatása szerint az Európai Unióban a jelenleg 82 kilogrammos fejenkénti húsfogyasztást 24 kilóra kellene csökkenteni ahhoz, hogy az EU elérje kitűzött célját, és 2050-re karbonsemlegessé váljon. Más kérdés, hogy a mesterségesen előállított hús akár még többet árthat a bolygónak.

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció.)

Ez is érdekelhet:

Akciós csirke far-hát nincs, húsok és hentesek viszont bőven vannak a régi Fortepan-képeken

Összegyűjtöttünk néhány, az elmúlt időszak népszerű témájába vágó fotót a Fortepan gazdag archívumából. Vegáknak kelpástétom-konzervvel kedveskedünk.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában