Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.

Nemcsak az utasok, a galambok is nyüzsögnek a bécsi főpályaudvar, a Hauptbahnhof környékén. A város most egy újszerű módszerrel próbál úrrá lenni a helyzeten – és a galambokon. Az önkormányzati lakásokat kezelő Wiener Wohnen és a város vadvédelmi szolgálata, a Wildtierservice egy kísérleti projekt keretében full extrás galambdúcot alakított ki az egyik közeli önkormányzati bérház padlásán. A cél, hogy az utca helyett inkább itt legyenek a madarak.

Az első bécsi önkormányzati galambdúc (fotó: Wiener Wohnen/Yvonne Fetz)

A galambokat megfelelő élelem és víz, valamint kényelmes költőhelyek várják, és bármikor szabadon repülhetnek el és vissza. Az állatokat a Wildtierservice munkatársai gondozzák, a beteg, sérült példányokat befogják, és a szolgálat laxenburgi állatkórházába viszik. Ha meggyógyultak, meggyűrűzik őket, és visszaviszik az eredeti élőhelyükre. Az ellenőrzött körülmények nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy egy egészségesebb állományt neveljenek ki, de a születésszabályozás is sokkal egyszerűbb. A városi galambok egész éven át költenek, és egyetlen tojó évente akár negyven tojást is rakhat.

A galambdúcban költő példányoknál viszont sokkal könnyebb tudják majd kontrollálni az utódok számát, és gipsztojásokra cserélni az igaziakat.

A galambprojektet kutatók kísérik figyelemmel, hogy megtudják, mennyi madár választja az utca helyett a galambdúcot, mennyi élelem fogy, és hogyan hatnak a körülmények a költési szokásaikra. Ha a kísérlet beválik, további galambdúcokat létesít a város.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája. A nyitókép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Éppen ma egy svéd lány a nap csaja

Ez a pavilon áll majd a házigazda japánokéval szemben az oszakai expón

További cikkeink a témában