Japán vagy ukrán? És mi a mondanivalója?

Az orosz-ukrán háború dezinformációs hadviselés is, a jelenségre pedig még rá is tesz egy lapáttal az internet mémekre fogékony közönsége. A napokban szélsebesen terjedt a Twitteren egy poszt (47 ezer like-nál jár), amelyet állítólag Japán ukrajnai nagykövete küldött Kijevből, azzal a szöveggel, hogy

odaszállították neki Tokióból a dédnagyapja szamurájkardját és hagyományos páncélját, és kijelentette, hogy egy szamurájnak védenie kell az országot, ahol tartózkodik.

Jól hanzgik, de... szóval némi utánajárás után kiderült, hogy fake news, miközben a szamurájöltözék, az ukrán címer a háttérben azért mégiscsak gyanús. A USA Today fact check oldalak átfésülésével hamar a megoldás nyomára bukkant.

Az eredeti poszt február 15-én, kilenc nappal a háború megkezdése előtt született, és Szergij Korszunszkij, Ukrajna japán nagykövete látható rajta, szamurájruhában. Az üzenet egy fokkal kevésbé hangzatos, de nem kevésbé releváns: „Mi tudjuk, miért harcolunk – hát az oroszok?”

Szegény követ később – immár a Facebookon – próbálta cáfolni az újabb mémeket, de február 23-ára belefáradt: „Hogyan gondolhatják, hogy ez az én kedves és tisztelt kollégám, Kuninori Úr? (Macuda Kuninori, Japán ukrajnai nagykövete) Nem értem, de ez az utolsó kísérletem a hamisítvány cáfolatára.”

Az AP hírügynökség szerint egy művész, Tecuro Simagucsi adta Korunszkijnak a páncélt és a kardot.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Nehéz lehet a meccsre koncentrálni, ha Alana is játszik