„A bor nem adhat semmi újat egy férfinak. Csak felszabadítja azt, ami már korábban is ott bujkált” – jelentette ki egy angol író, bizonyos Samuel Johnsontól, aki nyilván tisztában volt vele, hogy egy jó bor – akár egy pinot noir – igazi csodaszer, ami felszabadít, és arra is képes, hogy összekössön embereket. Mai bortrezorunk főszereplője ilyen darab, ismerkedjünk meg vele!

Bortrezor#3

A pinot noir-ok az elmúlt szűk évtizedben nagyon felkapottak (nem lett úgy megtépázva a hírnevük, mint például a merlot-nak), itthon is sok jó készül belőlük, ezek közé tartozik a Wunderlich Villányi Pinot Noir 2007 Premiuma. A gyümölcsös jelleg minden másnál erősebben jelenik meg, telt, gazdag ízélményt ad sok gyümölcsös beütéssel – meggy, szeder, más bogyósok. A poén az első kortyok eltüntetése után jön, az íz hosszan kitart, és kellemes, finom bizsergés formájában jelenik meg a nyelvünkön. Madeline Triffon, neves sommelier egész egyszerűen "pohárba zárt szexnek" nevezte a pinot-t, és mások sem fukarkodnak a fajta kapcsán a költői túlzásokkal. (Pl: „Ha a cabernet sauvignon-t az Úr alkotta, akkor a pinot noirt maga a sátán!”) A készítői igazi villányi pinot noirnak nevezik, amelyben a fajtajelleg mellett (ami ugyebár a francia, azon belül pedig burgundi) mellett inkább a terroir, azaz maga Villány dominál. A kishordós érlelésből származó barrique-aromavilág jellemzi, a jelentős alkoholtartalom (13.5%) a lendületes savakkal, és a meglepően erős testtel csodálatos harmóniát alkotnak. A Wunderlich pincészet számos nemzetközi díjat besöpört már ebben a műfajban, szóval semmiképpen se hagyjuk ki, ha egy ilyen palack jön velünk szembe. Barátokkal rendezett eseményekre remek választás, ezzel a pinot-val jól meg lehet alapozni a hangulatot!

Játékra fel! Legyen a tiéd egy darab Jammertalból!

A virtuális borgyűjtemények mellett vannak létező, kézzelfogható bortrezorok is, és nem is kell messzire mennünk, ha szeretnénk magunknak egy sajátot. Korábbi cikkünkben bemutattuk nektek a Jammertal Borászati Élményközpontot, amely új szintre emeli a villányi borélményeket.
Ide kattintva elérheted a Borbarátság Játékot, amelynek keretében egy száz palackkal feltöltött bortrezort lehet nyerni egy évre, amihez csak a Facebook oldalukon található alkalmazást kell végigpörgetni!

És ezt olvastad már?
Minden karácsonyi csúnyapulcsi elbújhat a Microsoft aknakeresős csúnyapulcsija mögött
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz