Szinte az egész emberiség ki van téve a légszennyezésnek.

A világ népességének mintegy 99%-a lélegzik olyan levegőt, amelyben határérték felett vannak a szennyezőanyagok

– közölte a hétfőn közzétett éves jelentésében a WHO, ami a becslést a műholdas adatokra és 117 ország 6000 városának adataira alapozta.

A levegő minőségével foglalkozó jelentés szerint világos különbség van a gazdagabb és szegényebb régiók között. A magas jövedelmű országok városainak 17%-ában a levegő szállópor-tartalma megfelel a WHO ajánlásainak. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban viszont csak a városok 1%-a esik ebbe a kategóriába.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hangsúlyozta, hogy sürgősen szembe kell nézni a légszennyezés és az éghajlatváltozás okozta kettős egészségügyi kihívással, és ehhez minél gyorsabban el kell indulnunk egy olyan világ felé, amely kevésbé függ a fosszilis tüzelőanyagoktól.

  • A szervezet olyan támogatásokat sürgetett, amelyek lehetővé teszik a háztartások tiszta energiára való átállását, mivel a tűzhelyek és kályhák füstje jelentős tényezője a globális légszennyezettségnek.
  • A szervezet szerint emellett a gyalogosok, kerékpárosok és tömegközlekedést használók érdekében is intézkedéseket kell hozni.

A világszervezet környezetvédelmi egészségügyi tisztviselőjétől, Maria Nairától lehet tudni, hogy évente több mint 7 millió ember halálát okozza a levegő szennyezettsége. A finom por bejut a tüdőbe és a vérbe, hatással van a légzőrendszerre, károsítja a szív- és érrendszert, és egyebek mellett szélütést okozhat. A főként a járművek belsőégésű motorjaiban keletkező nitrogén-dioxid légzőszervi problémákkal is összefüggésbe hozható.

(Forrás: MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Szmog elleni hangágyút fejlesztettek lengyel kutatók

Európa egyik legszennyezettebb országában magasabbra lökik a mérgező részecskéket.

Egy gomba mentheti meg az emberiséget attól, hogy belefulladjon a műanyagba

95%-os hatásfokkal dolgozik, és akár két hét alatt is képes darabokra bontani bizonyos műanyagokat.

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Ahol a csúcsminőségű bútor életszemléletté nemesül
Hirdetés