Magyarország sem.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismertette a 6475 városra, 117 országra, illetve területre kiterjedő mérésének eredményét, amely szerint

a világ egyetlen országa sem tudta tartani a légszennyezettségi határértéket 2021-ben

– települési bontásban a vizsgált városok mindössze 3,4%-ában felelt meg a levegő minősége a nemzetközi szabványnak, kilencvenháromban pedig a pm2,5-szint* 10-szeresen haladta meg az ajánlott határértéket.

* A WHO ajánlása szerint a szálló por 2,5 mikronnál kisebb részecskéinek (pm2,5) mennyisége nem haladhatná meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. A pm2,5 már kis koncentrációban is erősen ártalmas lehet az egészségre.

Az előző évhez hasonlóan 2021-ben is Banglades volt a legszennyezettebb levegőjű ország, a felmérésbe első ízben bevont afrikai Csád pedig a második legrosszabb helyen debütált.

Európában a legrosszabb levegőt Montenegróban mérték (35,2 mikrogrammos értékével), míg Magyarország a tizenharmadik lett (15,5 mikrogramm szennyezettséggel) a 42 országot felsoroló régiós listán.

Ugyanakkor sok országban jelentős eredményeket értek el a szálló por csökkentésében, például Kínában, ahol a korábbi nagyon magas adatok csökkenést mutatnak – az átlagosan 32,6 mikrogrammos értékével az egy évvel korábbi 14. helyről a 22. helyre javult.

(Forrás: WHO, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Súlyosan alábecsülik a tudományos szimulációk az aszályok ökológiai következményeit

Noha már a kísérletek is súlyos következményeket jeleznek előre, a megfigyelések adatai azokat lényegesen felülmúlják.

Áramot termel a menetszélből ez a szerkezet

Rendhagyó forrásból termel áramot az Enlil szélturbina.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Rég volt már brit modell a nap csaja

Több időt töltenek munkával a munkamániások, mégsem dolgoznak többet

További cikkeink a témában