Évek óta létezik egy zseniálisan egyszerű módszer Ausztráliában az esővíz által sodor szemét befogására.

Évek óta tudjuk, hogy a vizek műanyagszennyezése világszerte probléma, sokan tesznek is ellene. Ausztráliában például már évekkel ezelőtt bevetettek egy rendkívül hatékony módszert, ami a viharok, heves esőzések után hatalmas mennyiségű szemetet fog meg.

2018 tavaszán egy rövid időre híres lett Kwinana városa, ahol két vízelvezető hálót helyeztek ki a Henley rezervátumban. Ezeket az úgynevezett „szemétcsapdákat” a vízelvezető rendszerekből származó műanyaghulladék csökkentésére tervezték, méghozzá meglepően sikeresen, ugyanis a helyi úthálózatról korábban rengeteg, a legkülönfélébb szemetet hordta el az esővíz a természetvédelmi területekre. A szemétcsapdákat két vízelvezető cső kivezetésénél helyezték el, a lakó- és a természetvédelmi terület határán.

A hálók legyártása és telepítése összesen 20 ezer ausztrál dollárjába került a városnak.

Ez a fajta hulladékkezelés elég költséghatékonynak bizonyult, mert már idejében megfogta a szemetet, és nem kellett (illetve csak egészen minimális mértékben) kézzel összeszedni azt. Ráadásul a csapdákat viszonylag könnyű volt telepíteni, majd miután megteltek, daruval felszedték, és kiürítették őket.

A telepítés utáni négy hónapban összesen 370 kiló szemetet fogott fel a két háló.

Az összegyűjtött hulladékot egy válogatóba szállították, ahol a zöldhulladékból mulcsot készítettek, szétválasztották az újrahasznosítható és nem újrahasznosítható anyagokat, a műanyagokat pedig újrahasznosították. Ezzel több mint jól járt a természet, mert némileg meglepő módon egyetlen állat sem akadt fenn a hálóban, miközben a szemétcsapdák igen hatékonyan tették a dolgukat.

Akkoriban a város posztolt a Facebookon az akcióról – 48 óra alatt 27 ezren osztották meg a bejegyzést, ami 82 ezer like-ot is kapott. Egyúttal az akció bizonyította, hogy kis lépésekkel is sokat tehetünk a tisztább környezetért.

(Forrás: Bored Panda, fotó: Facebook/City Of Kwinana)

Ez is érdekelhet:

Leselejtezett kompon szembesülhetünk vele, mit teszünk a folyóinkkal

A Lebegő Kiállítás a környezetvédelem fontosságára és a folyók szennyezésének problémájára hívja fel a figyelmet.

Úszó szemétteleppé válnak az áradó nyugat-balkáni folyók

Szeméthegyeket hagynak maguk után az áradó folyók Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban és Montenegróban.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Ez a lány nem idióta, csak hülye

Mit és hogyan egyél, hogy neked és a bolygónak is jó legyen? A WWF tippeket, egy séf recepteket ad

További cikkeink a témában