Talán nem is sejted, hogy egy (gyors)étteremi és az üzlegtekben kapható szendvics előállítása mekkora széndioxid-termeléssel jár. Segítünk: a gépkocsiforgaloméval egyenértékű, legalábbis Nagy-Britanniában.
A Manchesteri Egyetem kutatói jutottak arra a meglepő eredményre, hogy
a Nagy-Britanniában éves szinten elfogyasztott 11,5 milliárd szendvics előállítása és tárolása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.
A szakértők a környezetre leginkább káros a szalonnás, a sonkás, a disznóhúsból készült felvágottas, sajtos és rákos szendvicsek, valamint az üzletekben árúsított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicseket találták. Számításaik szerint
egy ilyen előállításakor szerint 1441 gramm szén-dioxid termelődik, annyi, amennyit egy gépkocsi 19 kilométer megtétele alatt bocsát ki.
Mi a megoldás?
A szakértők szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megfelezhető lenne, ha
- mindenki otthon készítené el a szendvicsét, illetve
- ha az élelmiszeripar megváltoztatná a recepteket, vagy csökkentené a csomagolást.
Ami pedig a keletkező hulladékot jelenti:
A kutatók a szavatossági idő meghosszabbítását is javasolják, amivel – a Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint – legalább 2000 tonna hulladékot meg lehetne spórolni.
(Fotó: Pinterest)