Talán nem is sejted, hogy egy (gyors)étteremi és az üzlegtekben kapható szendvics előállítása mekkora széndioxid-termeléssel jár. Segítünk: a gépkocsiforgaloméval egyenértékű, legalábbis Nagy-Britanniában.

A Manchesteri Egyetem kutatói jutottak arra a meglepő eredményre, hogy

a Nagy-Britanniában éves szinten elfogyasztott 11,5 milliárd szendvics előállítása és tárolása évente átlagosan 9,5 millió tonna szén-dioxidot termel, ami az országban közlekedő 8,6 millió autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg.

A szakértők a környezetre leginkább káros a szalonnás, a sonkás, a disznóhúsból készült felvágottas, sajtos és rákos szendvicsek, valamint az üzletekben árúsított, tojást, szalonnát és kolbászt tartalmazó szendvicseket találták. Számításaik szerint

egy ilyen előállításakor szerint 1441 gramm szén-dioxid termelődik, annyi, amennyit egy gépkocsi 19 kilométer megtétele alatt bocsát ki.

Mi a megoldás?

A szakértők szerint a szén-dioxid-kibocsátás mértéke megfelezhető lenne, ha

  • mindenki otthon készítené el a szendvicsét, illetve
  • ha az élelmiszeripar megváltoztatná a recepteket, vagy csökkentené a csomagolást.

 Ami pedig a keletkező hulladékot jelenti:

A kutatók a szavatossági idő meghosszabbítását is javasolják, amivel – a Brit Szendvics Szövetség (BSA) adatai szerint – legalább 2000 tonna hulladékot meg lehetne spórolni.

Sikerült szén-dioxidból műanyagot készíteni

Win-win: a szén-dioxidból túl sok van a légkörben, a műanyag hagyományos módszer szerinti előállítása pedig környezetszennyező.

(Fotó: Pinterest)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Tianna egyáltalán nem tud öltözködni

Négy étel, amivel megtisztíthatod a szervezeted az ünnepi kajálásoktól és italozgatásoktól

Ki tartja be sikeresen az újévi fogadalmait?

További cikkeink a témában
Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra
Hirdetés