Szűz is, hasznos is

Mondjuk ki, a különböző táplálékkiegészítők, fogyasztó hatású teák, kapszulák világa viszonylag távol áll tőlünk, férfiaktól (bár évről évre közelebb): bekapunk némi C-vitamint, esetleg egy multivitamin bogyót, vagy feloldunk egy közepesen olcsó magnézium pezsgőtablettát és máris elégedetten hátradőlünk – egészségesek vagyunk. Csakhogy manapság az ilyen jellegű tájékozottság is szükséges a modern és egészséges élethez, és gyanús, hogy csajozni is tudunk majd a tudással. Akkor jöjjön a szűztea.

A szűzteával kapcsolatban tisztába kell tenni néhány tévhitet, csak akkor tudunk tovább haladni. Szóval a tea ezen típusa alatt nem, sajnos tényleg nem a tizennyolc éves vietnami, esetleg Sri Lanka-i szűzlányok kezei által lecsipegetett tealeveleket kell érteni. Ez a típus is egy sima, közönséges teacserje sarja, csak épp a legkorábban lekapott levél.

A legfiatalabb leveleket leszedik és mindenféle kezelés, vagy bármilyen beavatkozás nélkül megszárítják, ergo „szűz” marad. Kapaszkodj meg, mert újabb leplet rántunk le: ez egy zöld tea. Snassz, mi?

Mire jó?

Mint a teáknak általában, ennek is rendkívül magas a polifenol tartalma, melyek hozzájárulnak a sejtek szabad gyökök elleni védelméhez. A szabad gyökök meg azok a rosszfiúk, melyek roncsolják a sejtfal szerkezetét és felelősek az oxidációs eredetű öregedési folyamatokért. Ebben nagyon jó pozíciót foglal el a szűztea, de még ennél is érdekesebb, hogy jelentősen csökkenti a karcinogének hatását a szervezetben.

Visszaköszön a polifenol, ennek a csoportjába tartozik ugyanis a katekhin nevű vegyület, amely antikarcinogén hatású. Ez elsősorban rákellenes anyag, és visszaszorítja a fertőzésekre való hajlamot, távol tartja a meghűlést, a felfázást és az influenzát, de csökkenti a szív megbetegedésének lehetőségét is. A zöld tea teljes súlyának 30-45%-át teszi ki, ez akár tízszer több lehet, mint a fekete teában.

Az eltérő katekhin tartalom a különböző feldolgozási folyamatoknak köszönhető, de ez nekünk tulajdonképpen indifferens.

Ami még nagyon fontos lehet számunkra, és sokkal kézzelfoghatóbb, hogy

Mi több, zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták. Ez jobb hír, mintha brit tudósok.

Veszettül méregtelenít! Kissé víz-, és hashajtó hatású, kezdő szűzteások legyenek résen, vagyis toalett közelében, nem árt, ha az oldaltáskában ott figyel egy fél guriga papír is, nem ritka ugyanis a napi négy salaktalanítás. A szűztea csökkenti az étvágyat is, valamint egyensúlyban tartja a koleszterinszintet.

Mondanunk sem kell, a „szer” egy kis mozgással fűszerezve igen hatékony a fogyókúrában – gondolj bele, ha minden kijön belőled, és még el is égetsz néhány száz kalóriát némi futással vagy úszással, egy-két hét alatt megszabadulhatsz akár öt kilótól is.

Egy doboz szűzkapszula nagyjából 2000 forint.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon