Bécsben sincs kolbászból a kerítés, két csúcsétterem is letérdelt, de azért vannak jó híreink is: jön a macaron-nap!

Jelentős változások ezen a héten sem lesznek a hazai éttermekben, eltekintve attól, hogy sajnos úgy hírlik, a Tokaj-Hegyalja gasztronómiai erősítésének szerepét is ellátni kívánó Andrássy Kúria új szakács után nézhet, pedig bíztatóan indult a dolog, persze lehet, hogy ez csak egy még magasabb színvonalra lépés, ha nagyon optimistán nézzük a dolgot.

Nem csak a hazai éttermek viselik nehezen a válságot! Hiába óriási a vásárlóerő Bécsben, és még ehhez rengeteg nagy pénzű turista is hozzáadódik, na és a kultúrába alaposan beépült rendszeres étterembe járás szokása, ennek fényében furcsa és szomorú is, hogy két nagyon magas színvonalú étterem, a Novelli és a RieGi is letérdelt a válságtól. Utóbbi úgy tűnik, hogy végleg eltűnik a palettáról, a Novelli pedig a Michelin-csillagos minőségről lemondva, egyszerűbb mediterrán konyhaként kívánja folytatni tovább a működést. Egy valami viszont töretlen siker: a Tafelspitz, azaz a hegyes marhafartő húslevessel és minden hozzávalóval. Herr Plachutta ezzel csinálta meg a szerencséjét, és tovább folytatja a Plachutta-birodalom kiépítését, ezúttal egy hatalmas új étteremmel az Operánál.

Pont egy hónap van még, de a nagyon lelkes rajongók már most elkezdhetik a készülődést az idén először itthon is megrendezett macaron-napra, ahol remélhetőleg valaki előrukkol olyan színvonalú változattal is ebből a ropogós, mandulalisztből készülő francia édességből, ami felveheti a versenyt a nagy párizsi cukrászatok, Pierre Hermé és a Ladurée macaronjaival. Aki kíváncsi, csatlakozhat a Facebookon addig is.

És még mindig van esély bejutni pár helyre a Torkos Csütörtök keretében, itt látható a részletes leírás és a teljes lista. Jó lehetőség arra, hogy megkóstolj egy olyan éttermet, amit amúgy nem engedhetnél meg magadnak.

És érdemes vasárnapra is tartalékolni az étvágyból, akkor ugyanis a Stílusos Vidéki Éttermiség nevű új gasztro-fesztivál keretében a Rosinante étteremben, a Szentendrei-szigeten, Szigetmonostoron mutatkozik be az ország távolabbi vidékéről jó pár érdekes hely, hogy csak egy közönségkedvencet említsek: az Anyukmám mondta Encsről.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában