Az ilyen nagy számú óriás mamutfenyő elvesztésének a következményeit évtizedekig lehet érezni.

Tavaly egyetlen bozóttűz – amely a kaliforniai Sierra Nevada hegység déli részén tombolt – a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek legkevesebb egytizedét elpusztította – ez derült ki a Nemzeti Parkszolgálat kutatóinak előzetes jelentéséből.

Az augusztus közepén kitört Castle bozóttűz több mint 700 négyzetkilométeren perzselte fel a hegység területén fekvő Sequoia Nemzeti Parkot. A szakemberek műholdfelvételek és korábbi tüzek modelljei révén pedig megbecsülték, hogy

a fafaj 7500-10 000 egyede veszhetett oda, ami a világ már teljesen kifejlett óriás mamutfenyőinek 10-14%-át jelenti.

Az erdészek szerint ilyen nagy számú óriás mamutfenyő elvesztésének a következményeit évtizedekig lehet érezni

A mamutfenyőformák alkotta erdők a leghatékonyabbak közt vannak a légköri szén-dioxid kivonásában és elraktározásában, emellett kulcsfontosságú természetes élőhelyet jelentenek a helyi vadvilág számára, és segítenek megóvni a vízgyűjtő területeket is.

A pusztulás mértéke azért is figyelemreméltó, mert az óriás mamutfenyő rendkívül jól alkalmazkodott a tűzhöz. Ezeknek a gyakran több mint kétezer éves és 76 méter magas fáknak tűzre van szükségük a tobozaikban lévő magok kiszabadításához.

Még mindig parázslik egy mamutfenyő a 2020-as kaliforniai tűzvész után

Háromnegyed éve parázslik, de még mindig áll, hihetetlen.

„Ezek a fák évezredek óta éltek itt. Már több tucatnyi bozóttüzet túléltek. (...) Százévnyi tűzoltás az éghajlatváltozás okozta forróbb aszályokkal ötvözve megváltoztatta a tüzeket a Sierra déli részén, és ezt a változást nagyon megsínylik az óriás mamutfenyők”– jegyezte meg Christy Brigham, a Sequoia és a vele egybefüggő Kings Canyon Nemzeti Park munkatársa.

A Sequoia és a Kings Canyon területén az 1960-as évek óta tartanak ellenőrzött égetéseket, évente átlagosan 400 hektáron. Brigham becslései szerint ennek nagyjából a 30-szorosára lesz szükség ahhoz, hogy az erdő újra egészséges legyen.

Eközben...

Történelmi pillanat: kihalásuk után háromezer évvel újra születtek tasmán ördögök az ausztrál vadonban

Fontos, ugyanis ez kevés természetes megoldás egyike lehet a kontinensen kihalt 40 emlősfaj többségének kipusztulásáért felelős problémára.

(Forrás: The Guardian, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában