Három alapvető hibát követhetsz el teakészítéskor, ezért legalább az egyikbe szinte biztosan belefutsz.
Hogyan készíthetjük a legfinomabb teát? Ki más tudná jobban a választ, mint az angolok mértékadó csatornája, a BBC, ami ráadásul megkérdezett egy, a témában szakértőnek számító tudóst, Dr. Stuart Farrimondot. Oké, hogy lefőzhetjük a füveket meg leveleket, de
miután az emberek 96 százaléka filteres teát iszik, így erre a területre koncentráltak.
A tudós először megkérte a riportert, Cherry Healey-t, hogy csak simán készítsen el egy teát, ahogy szokta – aztán pedig csóválta a fejét.
A három hiba pedig:
- Cherry ún. styrofoam poharat használt, vagyis amilyenben elvitelre adják a teát, kávét. Ez az anyag viszont elvonja az ízekért felelős molekulákat, így mindjárt a jó tea egyik legfontosabb elemét veszik el.
Jobb bögrét használni, sőt lehetőleg pirosat, mert a pszichológiai kutatások szerint piros bögréből szürcsölgetve édesebbnek érezzük a teát.
- Másodszor sima csapvizet használt, amiből hab képződött a tea tetején, mert az ízmolekulák reakcióba léptek a vízben lévő kalciummal. Pont abban a habban van maga az íz, ezért sokkal jobb szűrt vizet használni, ami csökkenti a víz kalcium és magnézium tartalmát.
- Végül nem elég csak úgy belógatni a filtert, aztán megrázni kétszer-háromszor és kihajítani, Farrimond doktor azt mondja, áztassuk öt percig, mert így még intenzívebbek lesznek az ízek, és több antioxidáns oldódik ki a teából. Amúgy meg úgyis meg kell várni, amíg kihűl, így voltaképpen az az öt perc áztatás nem számít semmit.
A teszt végén Cherry mindkét változatba belekóstolt, és – minő meglepetés! – megállapította, hogy a „tudományos tea” valóban sokkal finomabb.
(Forrás: BBC, fotó: Unsplash)
Ez is érdekelhet: