Persze azért kiindulási pontnak nem rossz, de messze nem az igazi.

A helyzet az, hogy a mérleg által mutatott kilogramm, illetve a BMI (Body Mass Index, testömegindex) sem ad teljesen valós képet arról, hogy milyen formában vagy. Többek között azért sem, mert ezek a számok és értékek nem mutatják meg, hogy milyen a testösszetételed, tested izom-zsír-víz aránya.

Például két 75 kg-os, azonos magasságú férfi testösszetétele simán különbözhet egymástól, mert lehet, hogy az egyik izmosabb, de kevesebb a testzsírja, míg a másiknál ez az arány fordítva van, és ugye ebben, vagyis az izom és a zsír tömege között a BMI sem tesz különbséget.

Azért érdemes tudni erről, mert egészségünket illetően sok következtetést vonhatunk le.

A megnövekedett vagy jelentősen lecsökkent testzsírszázalék mellett ugyanis a szervezeted nem tud egészségesen működni, és nem tudja megfelelően ellátni a funkcióit.

A testzsír pedig fontos szerepet tölt be szervezetedben, hogy csak néhányat említsünk:

  • biztosítja a megfelelő testhőmérsékletet és az energiaraktározást,
  • védelmi funkciót lát el (kipárnázza a vázrendszert és a belső szerveket),
  • biztosít az átjárást az idegeknek és ereknek a bőr és az izomzat között,
  • tárolja a vitaminokat.

Látod, nem annyira hülyeség kideríteni, hogyan is állsz a testzsírszázalékkal*?! No de mennyi az annyi, pontosabban az optimális?

ezt elég sok tényező befolyásolja – például a nemünk és korunk –, de általánosságban elmondható, hogy nőknél kábé 20-30%, míg férfiaknál 12-22% az ideális.

* Meghatározására több módszer is létezik, ott van például a bőrredőmérés (ez azzal a csipeszszerű eszközzel, a kaliperrel történik), vagy fürdőszobai okosmérlegek (amelyek elektromos ellenállást mérve mutatnak eredményt – az elve, hogy zsírszövet kevésbé vezeti az elektromosságot, mint a víz és az izom, így ha a mérleg nagyobb ellenállásba ütközik, az nagyobb testzsírszázalékot sejtet), de az MRI-t és CT-t is lehet erre a célra használni – bár nem annyira szokás –, ezek ráadásul kifejezetten pontosak. Csak rajtad múlik, hogy melyiket választod, a lényeg, hogy ugyanolyan módszerrel mérj mindig, így tudod csak a változást nyomon követni.

Természetesen van rá lehetőség, ha változtatni szeretnél a testzsírszázalékodon,  ehhez a táplálkozás-mozgás-pihenés szentháromságára kell figyelned

– és ez akkor is igaz, ha a célod a testzsírszázalékod növelése vagy csökkentése. Ha például az utóbbi a célod, akkor

...a táplálkozásnál...

  • ...csökkentsd a szénhidrát- és zsírbeviteledet – az összetettszénhidrát-források (pl.: zab, barna rizs, édesburgonya, quinoa) és az esszenciális zsírok (pl.: Omega-3 zsírsav) maradhatnak, de természetesen visszafogott mennyiségben.
  • ...növeld a fehérjebeviteled – az étkezésekkor részesítsd előnyben a húsféléket, tojást vagy a sovány tejtermékeket, de táplálékkiegészítő formájában is van lehetőséged hozzájutni, például a BioTechUSA Iso Whey Zero fehérjepor egy jó választás lehet.

...a mozgásnál...

  • ...kezdj bele az aerob edzésbe, hogy fokozd a zsírfelhasználást – az olyan mérsékelt intenzitású mozgásra (ez olyan erősségű, amit szinte bármeddig tudnál csinálni) gondolj, mint például a túrázás, biciklizés, vagy hosszabb séta, ezt viszont heti több alkalommal is jó lenne beiktatnod az életedbe.
  • ...növeld az izomtömeged erősítő edzéssel – ezáltal nemcsak az anyagcserédet fokozod, de edzés közben még zsírt is felhasználsz energiaforrásként.

...a pihenésnél...

  • az alvás mennyisége és az alvás minősége is fontos, mivel ekkor játszódik le számos olyan folyamat, ami szervezeted működését érint, például a regenerálódás és az izmaid épülése – egy átlagos felnőtt pihentető(!) alvásszükséglete kábé 6-9 óra.
Ne feledd, Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget vagy tanácsot – például a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: BioTechUSA, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Jobban teszed, ha nem hagyod, hogy kevés kollagén legyen a szervezetedben

A kollagén nemcsak szimplán kozmetikum, hanem valami, ami elengedhetetlen a szervezeted számára.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
Hirdetés