Ártalmas folyamat hamis eredménnyel.

Egyszerű megoldásnak tűnhet az étvágycsökkentő tabletták fogyasztása, ha fogyni szeretnél, ugyanakkor ha kicsit jobban mögé nézünk a dolognak, láthatod, hogy meglehetősen ártalmas a folyamatról van szó.

Az étvágycsökkentő készítmények nagyobb része (a rosttartalmú tabletták) azon az elven alapulnak, hogy eltelítik a gyomrod, aminek köszönhetően te nem érzed magad éhesnek, így kevesebb ételt veszel magadhoz. Ez persze elsőre jónak tűnik, de ezek felszívódás nélkül távoznak a szervezetedből, vagyis még ha hasznos tápanyagokat is vinnél be velük, nem tudnád hasznosítani őket.

Típusát tekintve többféle étvágycsökkentő létezik, például van olyan, ami arra megy, hogy...

  • ...rosttartalma révén a gyomor- és bélrendszerben vizet szív magába, amitől megduzzad és kitölti a gyomrot, amitől pedig nem érzed magad éhesnek.
  • ...vércukorszint optimalizálásával igyekezzen normalizálni az étvágyat.

Másik nagy probléma ezekkel a készítményekkel, hogy megkötik a vizet,

ami nemcsak dehidratációhoz vezethet – többek között fejfájás és száraz bőr lesz a jutalmad –, de ráadásul még egy ördögi körbe is behúzhatnak: szervezeted ugyanis nem hülye, jól tudja, hogy szükséged van folyadékra, amit vissza is követel magának. Ezt úgy éri el, hogy ha későbbiekben folyadékot viszel be, megköti/elraktározza azt (ezzel felkészülve arra, nehogy megint megismétlődhessen a kiszáradás). Így viszont jelentős vízvisszatartás lép fel, ami igencsak megviseli például a keringési rendszered.

Ahogy láthatod, az étvágycsökkentő készítmények szedéséből nem tud túl sokat kamatoztatni a szervezeted, cserébe jöhet a fáradtság és gyengeség a dehidratáció és nem megfelelő tápanyagbevitel miatt.

Szerintünk valahogy máshogy kéne megközelítened ezt a fogyás dolgot, erről pedig már rengetegszer írtunk (például ITT és ITT), így csak röviden foglaljuk össze: a fogyás lényege, hogy több energiát használj fel, mint amennyit táplálkozás útján beviszel (kalóriadeficit), ekkor ugyanis a tartalékokhoz, vagyis a zsírraktárakhoz nyúl a szervezeted, hogy az energiafelhasználáshoz szükséges mennyiséget fedezni tudja, ergo:

fogyás = tudatos táplálkozás és rendszeres testmozgás

– ugyanakkor azt fontos tudnod, hogy a külalakodért csak 30%-ban felelős a testmozgás, azt a bizonyos 70%-ot, vagyis a nagyobb részt a táplálkozás adja.

De a tudatos táplálkozásra akkor is érdemes odafigyelni, ha nem a testsúlycsökkentés a célod, hanem például a testsúlyod gyarapítása, vagy az izomtömegnövelés, esetleg a teljes életmódváltás. Akár mit is tűztél ki a lobogódra, egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendre van szükséged. És nem kell attól félned, hogy majd le kell mondanod a finom ízekről, hiszen számos recept kínál remek alternatív megoldásokat – érdemes körbenézni az interneten, de még jobb, ha szakembertől kérdezel.

Persze azt aláírjuk, hogy nem mindig van időd a főzésre, manapság viszont akadnak olyan praktikus étrendkiegészítők, amelyek megkönnyíthetik céljaid elérését – jelen esetben a BiotechUSA Diet Shake italpora például jó választás és finom megoldás lehet, beilleszthető szinte bármilyen étrendbe:

Fogyaszthatod bármikor a nap folyamán, valamelyik étkezésed kiegészítésére, vagy amikor megéhezel
A lényeg, hogy tudatosan és a célodnak megfelelően táplálkozz! Ha bizonytalan vagy, nyugodtan kérj segítséget vagy tanácsot a BioTechUSA szakembereitől – ITT akár online is tudsz kérdezni tőlük.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: BioTechUSA, Getty Images, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Jobban teszed, ha nem hagyod, hogy kevés kollagén legyen a szervezetedben

A kollagén nemcsak szimplán kozmetikum, hanem valami, ami elengedhetetlen a szervezeted számára.

Fogynál? Akkor zsírral égess zsírt

Az izomvesztés miatt sem kell aggódnod, viszont nem annyira ajánlott az év mind a 365 napján így étkezned.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában