Mert általában ugye az. Most viszont mondunk egy kis okosságot, hogy könnyebben átvészeld ezt az időszakot.

A fogyókúra több szempontból is totál szívás, életmódváltással jár, ami – többek között – azt jelenti, hogy nemcsak a napi rutinodat kell újratervezned úgy, hogy abba a testmozgás is beleférjen, de még az étkezési szokásaidon is változtatnod kell.

És igen, pontosan az utóbbi az, ami igazi pokollá tudja tenni a plusz kilók leadásáért folytatott, alapból kegyetlen harcot,

merthogy sokkal nehezebb napjába többször a hűtő előtt korgó gyomorral állni, mint heti három-négy 30 perces testmozgást kibírni.

És jó ha tudsz róla, meg hátha ez is erőt ad neked: külsődet 70%-ban határozza meg a táplálkozás, és csak 30%-ban a testmozgás.

Ezt a három dolgot kell mindenképp megtenned, mielőtt belevágsz az életmódváltásba

Hogy ne több lépés hátrányból indulj a célod eléréséhez vezető úton.

A fogyás lényege, hogy több energiát használj fel, mint amennyit táplálkozás útján bejuttatsz, vagyis úgynevezett kalóriadeficitbe kerülj, ekkor ugyanis jól kalibrált szervezeted kénytelen a tartalékokhoz, vagyis a zsírraktárakhoz nyúlni tápanyagért, hogy az energia felhasználáshoz szükséges mennyiséget fedezni tudja.​

Tanulmányok szerint nagyjából napi 500 kcal mínusz szükséges a hatékony fogyás érdekében. Szakemberek szerint

heti 0,5-1 kg számít egészséges fogyásnak, a jó hír viszont az, hogy ilyen mértékű súlyvesztéshez nem kell éhezned, koplalnod, az étrendi változtatás kényelmes és fenntartható hosszú távon.

Kitalálod, melyik ételben/italban van több kalória?

Garantáltan lesz olyan, ami meg fog lepni.

És hogy a fogyás ne legyen maga a kénköves pokol...

...érdemes lenne beiktatnod egy étkezéshelyettesítő shake-et (értelemszerűen egy étkezés helyett). Itt gyorsan el is mondjuk, hogy az étkezéshelyettesítő shake-ek/turmixok nem egyenlők az edzés után javasolt fehérjeturmixokkal. Ugyanis míg a fehérjeturmixok nem tartalmaznak komplett tápanyagforrást – szimplán az izomzat regenerációjához szükséges fehérjét biztosítják –, addig

az étkezéshelyettesítő turmixokat úgy állítják össze, hogy azok tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ám összességében mégis kevesebb energiát/kalóriát tartalmaznak, mint amennyit egy klasszikus étkezéssel elfogyasztanál.

Az étkezéshelyettesítő turmixok előnye, hogy

  • több hasznos tápanyag is található bennük kiegyensúlyozott mértékben (például vitaminok, ásványi anyagok, rostok, különböző típusú szénhidrátok), amelyek több funkciót is ellátnak szervezeted jól működése érdekében.
  • Nemcsak magas fehérjetartalmúak – ami segít megtartani az izomtömeged és a jóllakottság érzését, az anyagcseréd hatékony működését –, de

de csökkentik az édesség iránti vágyat is, fogyasztásuk pedig te​ljes értékű étkezésnek tekinthető.

  • És akkor még ott van az is, hogy nem kell állandóan azon agyalnod, hogy mit főzz, amire nem is biztos, hogy egyébként mindig jut időd.

A BioTechUSA étkezéshelyettesítő okosságának, az Ultra Lossnak köszönhetően pedig sokféle íz közül válogathatsz, így elég kicsi az esély arra, hogy megunod a fogyókúra során.

És ne feledd, ha életmódváltásba kezdenél, kérj nyugodtan segítséget vagy tanácsot szakembertől – a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni, de

ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor a BioTechUSA Lifestyle programja – egyéni edzéstervvel és étrenddel – végig mutatja a helyes utat.

Mi nagyon beleálltunk az életmódváltásba:

1. rész:

Életmódváltásom izgalmas és helyenként gyötrelmes története – A kezdetek

Életmódot kell váltani, az a megoldás a fogyásra! Na ja, csak végigvinni messze nem olyan könnyű. Az egyik rovatvezetőnk most belevág egy ilyen kalandba, amit végigkövethetsz. Oszkár belép a ringbe.

2. rész:

Életmódváltásom izgalmas és helyenként gyötrelmes története – Az edzés

Ebben a részben az edzésről lesz szó, mesélek arról, miket javasolt a gyógytornász, és hogy mi az, amit ebben a rövid időszakban tapasztaltam.

3. rész:

Elkezdtem enni, hogy fogyjak – Életmódváltásom 3. rész

Egy életmódváltás edzésből és étkezésből áll, de leginkább az utóbbiból. Rétsági kolléga saját bőrén tapasztalta ezt meg.

4. rész:

Így alakult át a testem nagyjából két hónap alatt – Életmódváltásom 4. rész

A sorozat lezárult, ez az utolsó cikk és videó, az életmódváltásom azonban korántsem, sőt, igazán csak most kezdődik.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában