Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Könnyen kimondott nagy szavak azok, amikor valaki bedobja, hogy életmódot kell váltani, az a megoldás a fogyásra / egészségre / szálkásításra, bármire. De végigvinni már jóval nehezebb, és úgy maradni még inkább. A Player rovatvezető-szerkesztője most belevág egy ilyen kalandba, mégpedig azért, mert komoly segítsége akadt, te pedig végigkövetheted és inspirálódhatsz belőle. 4. rész, tapasztalatok, összegzés.

Vége, de mégis most kezdődik.

A sorozat lezárult, ez az utolsó cikk és videó, az életmódváltásom azonban korántsem, sőt, igazán csak most kezdődik. Nagyjából két hónapja vágtam bele, végig is kísérhettétek ezt az időt. Ami tulajdonképpen az eleje, ami egyértelműen a legnehezebb része. Főleg az első nap: elkezdeni.

Hogyan? Most mit csináljak? Mit tehetek, mit ehetek? Ez mindenkinek nagyon nehéz, még nekem is az volt, pedig plusz motivációként ott volt a muszájfaktor, mert cikket kell belőle írnom. És mankóként pedig a BioTechUSA Lifestyle programja, ahonnan megkaptam minden segítséget: étrendet, edzéstervet, szakértőket, gyógytornász-tanácsadást és étrend-kiegészítőket.

Nekem "csak" annyi dolgom volt, hogy összeszedjem magam és elkezdjek edzeni és egészségesebben, okosabban enni. Az előző cikkekben mindent leírtam ezekről, a videókban pedig igyekeztünk érthetően és tartalmasan elmagyarázni, mit miért csinálok. Most már csak annyi a dolgom, hogy leírjam a személyes tapasztalatokat és búcsúzzam.

Az étkezéssel kapcsolatban nem győzöm hangsúlyozni, hogy tényleg mindennek az alapja, egy életmódváltásnál el kell kezdeni enni. Napi egy-két vaskos kajálással nem tudod meggyőzni az agyadat, hogy ne raktározzon. Többször egyél! Ez nálam működött is, egyszerűen csak be kellett iktatnom a reggelit, amit korábban rendre kihagytam. Ez leginkább zabkása formájában jelent meg, ami ráadásul két legyet jelent ebben az egy csapásban: plusz egy étkezés és emellett rost.

A fehérje túlsúlyozása a szénhidrátokkal szemben látványos és gyors eredményt jelent, de nem hallgathatom el, hogy ez az elején járhat némi béltájéki kellemetlenséggel. Hamar hozzászoksz és utána jobb lesz belenézni a tükörbe.
Nemcsak azért, mert a lelkiismeret tisztább lesz, hanem mert jobban is fogsz festeni.

Nem álltam mérlegre, nem számoltam, nem vezettem táblázatot, csak és kizárólag a saját érzéseimre, a látványra és a hozzám közelállók őszinte véleményére támaszkodtam. Korábban azt már megtanultam, hogy teljesen felesleges mérni a kilókat, mert amikor kisebb a zsírmennyiség, akkor növekszik az izomtömeg, tehát súlyban nem fogok csökkenni, sőt. Ami visszavet, demotivál, elkeserít.

Jó, nyilván ehhez edzeni is kell, amit én heti három-négyszer meg is tettem. A jelenlegi speciális helyzet miatt szinte mindent itthon csináltam, de ez jó:

Amit nem itthon toltam le, azt vagy a Victory Fitness Asia Centerben, vagy a közeli sportparkban csináltam meg: sokat kosaraztam, ami intenzív és hatékony pulzusemelő, mindeközben nem olyan monoton, mint a futás. A súlyzós tréningekhez meg kapsz edzéstervet, emiatt ne parázz – ez lehet kézisúlyzó vagy saját testsúly is, szóval kihúztuk az egyik erős kifogás méregfogát.

Végezetül annyit muszáj megjegyeznem, hogy egy ilyen életmódváltás hosszútávú projekt, amihez elhivatottság kell. Amihez meg belső akarat, motiváció, amit az eredményekből tudunk leginkább kinyerni. Viszont mivel jó esetben ez éveket határoz meg, érdemes egy alapos orvosi kivizsgálást is beiktatni, hogy kizárj minden olyan rejtett betegséget, ami akadályozhatja a tested átalakítását (pl.: endokrinológia, vércukorszint, inzulinrezisztencia, alvási apnoé).

Ha vágysz egy ilyen változásra, de nem érzed még az erőt, akkor nézd meg a korábbi részeket, hátha. Ha készen állsz, akkor is. Itt a segítség.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

Az első rész:

A második rész:

A harmadik rész:

És itt van minden, ami kellhet egy életmódváltáshoz.

(Fotó: Bodor Tamás)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.