Hogy ne több lépés hátrányból indulj a célod eléréséhez vezető úton.

Nem mondunk újat azzal, ha fogyni, izmosodni szeretnél vagy éppen az állóképességedet növelni, akkor az életmódváltás nélkülözhetetlen, de igaz ez akkor is, ha szimplán csak az egészséged megőrzése a cél.

Nyilván azzal is tisztában vagy, hogy bármi is a célod, az leginkább a mozgáson, a táplálkozáson, az eltökéltségen és a rendszerességen múlik.

Az persze dícséretes, hogy eljutottál oda, hogy nagyobb figyelmet szeretnél fordítani magadra és változtatni szeretnél eddigi életviteleden, de tudnod kell, hogy ez nem úgy működik, hogy „na jó, akkor holnaptól elhagyom a kenyeret”, vagy esztelenül nekiállsz futni/súlyt emelni, amíg össze ne esel, de nem is úgy, hogy a heti 3-4 edzést a hétvégén tudod le. Bárcsak ilyen egyszerű lenne, de sajnos ez nem így működik.

A tudatos, tervszerű hozzáállás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy meg tudd valósítani a céljaidat és látványos vagy érezhető eredményt érj el. Az életmódváltás csak akkor lesz sikerese, ha alaposan átgondolod.

Mondunk három dolgot, amin mindenképpen gondolkodj el, mielőtt csak úgy nekilátnál mondjuk másképp enni és/vagy edzeni:

Tűzz ki egy célt és határidőt

  • Az első és legfontosabb, hogy kitaláld, hogy mit szeretnél? Fogyni? Hízni? Izomtömeget növelni? Jobb állóképességet? Megőrizni az egészséged?
  • Aztán ott van az, hogy olyan célt tűzz ki magad elé, aminek megvalósulására van reális esély. Ne állítsd magad eleve lehetetlen küldetés elé, vagy ne vágj bele úgy valamibe, hogy már a legelején kudarca vagy ítélve, mert elvész az a motiváció, ami elvitt odáig, hogy változtatni akarj eddigi életeden.

Tehát vedd figyelembe a saját határaidat, lehetőségeidet, szokásaidat, erősségeidet és gyenge pontjaidat is.

  • Fontos, hogy kitűzz egy határidőt, de ne irreálisat! Ne akarj túl gyorsan túl nagy változást elérni (mert belesérülhetsz vagy akár megbetegedhetsz). Például 10 kg-ot nem fogsz tudni lefogyni egy hónap alatt, egy év viszont elegendő lehet hozzá.

Gyűjtsd össze a rossz a szokásaidat és hagyd el

Nézd meg, mik azok a szokások, rutinok, amik eddig gátoltak abban, hogy beleállj az életmódváltásba, amik útjában álltak célod elérésében, mert csak akkor tudod elhagyni őket vagy változtatni rajtuk, ha tisztában vagy velük,

de ne egyszerre akarj mindent megváltoztatni, hanem fokozatosan, lépésenként távolítsd el a megszokott dolgokat.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy jutalmazd meg magad a jól elvégzett munkáért!

Ha például kiiktattad az étrendből a cukros ételeket vagy a nassolnivalókat, akkor olykor-olykor, mondjuk bizonyos mérföldköveknél kényeztesd magad olyan finomsággal, amit jóízűen és lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatsz*, ez igazán remek motiváció lehet.

* Lehet ez egy protein szelet vagy egy finom fehérje turmix, vagy bármi, ami az egészséges táplálkozás kiegészítője.

Készülj fel mentálisan

Az van, hogy nem egyszerű dolog magaddal szembesülni, felismerni, elfogadni és átépíteni azokat gyengeségeidet, amik eddig akadályoztak a célod elérésében. A motiváció fenntartása fontos, a fentebb említett jutalmazáson kívül persze vannak még módszerek, és itt most ne spirituális dolgokra gondolj.

Például a legegyszerűbb, ha leírod, hogy miért is akarod elérni az adott célt. Ha ez megvan, akkor akár – mint a hollywoodi filmekben – kirakhatod a hűtődre, hogy mindig emlékeztessen rá, ha esetleg elgyengülnél.

Remek módszer lehet még a meditáció vagy a jóga is, de számos más technika is segíthet, csak keresned kell. Próbálj ki többmindent is, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabbat,

És ne feledd, ha életmódváltásba kezdenél, kérj nyugodtan segítséget vagy tanácsot szakembertől – a BioTechUSA szakembereitől ITT akár online is tudsz kérdezni, de

ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor a BioTechUSA Lifestyle programja – egyéni edzéstervvel és étrenddel – végig mutatja a helyes utat.

Mi nagyon beleálltunk az életmódváltásba:

1. rész:

2. rész:

3. rész:

4. rész:

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A férfiak jóval környezetszennyezőbben táplálkoznak, mint nők