Nehéz időket élünk. Társadalmunk szerencsésebb tagjai optimális körülmények között, felspájzolva, az otthoni komfortban jól elszigetelve várják a világjárvány végét. Azonban az otthon melege is frusztrálóvá tud válni egy idő után, ami a hazaszállított munka rovására mehet.

1. Hatékony időbeosztás

Az irodából és az otthonról elvégzett munkának is megvannak a maga előnyei és hátrányai, mindjárt a legelső szembetűnő különbség a rugalmasabb időbeosztásami áldás és átok is tud lenni egyben. Mert az igaz, hogy a rugalmasabb minták a pszichét kevésbé szorítják, azonban attól, hogy valami rugalmas, még igenis alkalmatlanná tud nyúlni.

Hogy utóbbit elkerüld, szabj meg magadnak egy otthoni munkaprogramot, aminek természetesen nem kell az irodaihoz egy az egyben igazodnia, de azért legyen köze hozzá.

Így egyrészt egyszerűbb lesz összehangolni a munkavégzést a távmunkában őrlődő kollégáiddal, másrészt a cirkadián ritmusodat sem borítod fel.

2. Tevékenységnapló

Ebben mindjárt segítségedre lehet egy otthoni tevékenységnapló, amit egy egyszerű fájlban, egy otthon porosodó noteszban vagy korszerű alkalmazásokban is vezethetünk.

Reggel a kötelező tápanyagok magunkba dobálása után mondjuk szánjunk tíz percet arra, hogy végiggondoljuk, mit szeretnénk ezen a napon megvalósítani. A haladók akár este is megtehetik ezt, sőt, órákra lebontott határidőket is kitűzhetnek maguknak egy-egy feladat mellé.

3. Önfegyelem

Az irodában vagy terepen olykor nagy a nyüzsgés, otthon pedig gyakoribb a csend, kivéve, ha mondjuk anyóssal, három gyerekkel, nagyszülőkkel és egy nemrég hatot kölykedző hóbortos anyamacskával vagy önkéntes karanténba zárva. Mert az mondjuk nehezebb ügy. De egyszerűbb esetben szembesülhetsz

  • a csendesebb órák eljövetelével,
  • a valós időben megtapasztalt felettesi szigor hiányával,
  • na meg a lehetőségek végtelen tárházával.

Gondolunk itt arra, hogy meló előtt megnézz csak egy részt az egyik kedvenc sorozatodból, vagy smúzolj a rég nem látott haverokkal a neten. A 'csak egy sörre megyek ki' szakterminusból azonban könnyen levezethető a henyéléssel indított nap további alakulása is.

Próbálj szigorúnak maradni önmagaddal szemben, különben nemcsak az lesz a bajod, hogy a termékeny délelőtti órákra a cseten vagy a Netflixen ragadsz, hanem az elszórt idő miatt benned felgyülemlett önostorozó frusztráció a napod további részére is rányomhatja a bélyegét. Igen, ez az az eset, amikor kétszer csíp.

3. Pihenőidők beiktatása

Ha nem iktatunk be rövidebb pihenőidőket, akkor előbb-utóbb megzavarodunk, mint az észak-koreai traffipax méhrajzás idején. Persze nem kell torrentésen túltolni a minisziesztákat, mert a 15 perces munkaszakaszok után megejtett 2 órás rilexek kevés jóval kecsegtetnek nekünk hosszú távon. De ha mondjuk óránként felállunk a laptop, az íróasztal vagy a festővászon elől 5-10 percre, azért nemcsak az új élethelyzethez adaptálódó pszichénk lesz hálás, de testünk is megköszöni.

Egy kis séta a lakásban vagy az udvaron, némi nyújtás, vagy fapados szemtorna – tudatos pislogás, távoli tárgyakra fókuszálás – segít nekünk megőrizni a fittségünket akár a délutáni-esti órákra is.

5. Ergonómia és munkakörülmények

Sokan úgy képzelik el az otthoni melót, amit másnaposan, egy bögre kávéval, kíméletlen szájszaggal, alsóban is el lehet az ágyból végezni, azonban ezek a munkakörülmények kevés emberből hozzák ki hosszú távon az überhatékony jómunkásállatot. Azonban ha megadjuk a módját, sokkal könnyebben fel tudjuk venni a hatékony munkához szükséges tudatállapotot.

Szedd rendbe magad, majd öltözz fel, mintha csak munkába indulnál. Na persze nem kell otthon ingben leülj nyolc órát, de tiszteld meg magad egy kényelmes, tiszta, vállalható szerkóval.

És ami még fontos, lehetőség szerint asztal előtt dolgozz, gerincbarát székben ülve, és arra is szánhatsz pár percet, hogy a képernyőt megfelelő magasságba és távolságba állítsd, valamint a térded, csuklód, vállad és csípőd helyzetére is próbálj figyelni.

6. Zene

Ne legyünk azért túl szigorúak magunkkal, hiszen az irodai körülmények otthoni imitációját senki se akarja tökéletesen megvalósítani, és jobban belegondolva vannak olyan otthon kinyíló kiskapuk, amelyek a hatékony munkavégzést is elősegíthetik. Míg sok munkahelyen nem nézik jó szemmel, ha igahúzás közben zenét hallgatsz, ez otthon teljesen másképp megy. Azonban fontos különbséget tenni zene és zene között.

A zene ugyanis olyan, mint a drog, és nem csak az addiktív jellege miatt. Van, amelyik túlságosan ellazít, és van, amelyik felpörget. Aztán van, amelyik érzelmi hullámvasútra terel minket, vagy épp jojózni kezd tőle a szemünk.

Tehát a heavy metal, Celin Dion-, El Fary-vonal talán kerülendő, helyette viszont mehet egy kis lazább dzsessz, chillpop vagy funk, de ez igazából többnyire ízlés kérdése. Mert ha az ember csak némi romantikus zenétől vagy a bécsi klasszikusoktól indul be, vagy ha a Need for Speed- vagy Mátrix-zenék nem égetik le az agyát úgy 5 óra dübörgés után sem, akkor üsse kő, hadd szóljon.

Három hangulatbarát rádió, ha hirtelen tipped sincs, mit hallgass:

7. Az otthoni munka is elsőbbséget élvez

Ha otthonról melózunk, előbb-utóbb megtapasztalhatjuk azt, hogy a házban épp pihenő családtagok vagy lakótársak nem mindig tudatosítják magukban azt, hogy mi épp dolgozunk. Ez valahol természetes, hiszen a fákat meg kell metszeni, a kaját meg kell főzni, a füvet meg le kell nyírni, a dolgokat meg kell javítani, a sört pedig meg kéne inni, a gyerek pedig játszani akar itt és most. Így az mindenkinek jobb, ha mihamarabb tisztázzuk:

itt vagyunk, segítünk, játszunk, partnerek vagyunk megannyi dologban, de lehetőleg csak azután, hogy végeztünk a munkával.

Mert az otthoni munka is elsőbbséget élvez – más sem szalad haza a gyárból vagy az irodából délben csak azért, hogy a rosszul záró ajtónak nekiessen két órára.

8. Táplálkozás

Még egy dolog, ami elsülhet rosszul és jól is. Sokan gyorskajákkal vagy elsietett zabálásokkal tudják le a reggelit vagy az ebédet a melós hétköznapok során, mások étrendjének viszont pont a periodikusan ismétlődő munkabeosztás szab rendszert. Nos, az első kategóriába esőknek most itt a lehetőség, hogy

normális tempóban és időben megejtett, gyomor-, agy- és testbarát kajákkal indítsák, majd folytassák a napot,

ugyanakkor az is fontos, hogy ne ilyenkor próbáljunk felkészülni valamelyik kőkemény főző valóságshow-ra, ugyanis mire észbe kapunk, rájövünk, hogy a kaját is elszúrtuk, és a munkával is lemaradtunk. A pirított mandulával meghintett narancsmártásos brokkoli tud várni délutánig.

9. Edzés

Konditeremre ezekben az időkben nincs lehetőség, ahogyan a csoportos sporttevékenységek, mint a foci, az úszás és a squash is kiesik. A magányos helyeken megejtett kocogás vagy bringázás akár beválhat, de talán érdemesebb otthoni üzemmódra kapcsolni, hogy tényleg biztosra menjünk a járvány idején.

Reggel indíthatunk akár néhány fekvőtámasszal, guggolással, haspréssel, plankkal, de akár tolódzkodó masinát is összeeszkábálhatunk két vaskosabb székből, ha nagyon mekkelekek vagyunk,

és persze egyéb edzéstípusokat is elvégezhetünk. A lehetőségek száma ha nem is végtelen, de jóval meghaladja azt, amit egy átlagember alapos kifulladás nélkül elbír.

Egyszerűbb edzésterv otthonra, amely nem igényel segédeszközöket:

Már az idő és az eszközhiány sem lehet kifogás az edzés ellen

Gyárthatsz kifogásokat, hogy miért nem edzel otthon vagy nyaraláskor, de rövid úton cáfoljuk azokat.

És egy fullosabb, amennyiben kézisúlyzó, húzódzkodó rúd is akad a lakásban:

Az igazán őrültek pedig akár maratont is futhatnak az erkélyen:

Egy férfi a hét méter hosszú erkélyén lefutotta a maratont

Majdnem hét órára volt szüksége, de megcsinálta.

Itt sem kell túltolni a dolgot, ugyanis ha gallyra vágjuk magunkat hosszú órákra, azzal nem jutunk előrébb, de némi reggeli megdolgozással sokkal pozitívabban, erőteljesebben fog indulni a napunk. De az edzés nehezebb, komplexebb részét akár meghagyhatjuk délutánra is, de ebben az esetben sem árt egy kis felfrissítő, napindító mozgás reggelre, ami lehetőleg ne a telefonunk emelgetésében merüljön ki.

10. Alvás

Az otthoni melóra átállók néhány nap után talán kipihentebbnek érzik magukat – tovább aludhatnak egy-két órát, nem kell annyit zötykölődjenek a városban, az otthon melegében kevésbé merül az agyuk –, ugyanakkor az ellenkezője is megtörténhet:

  • ha túl sokáig maradsz fent a korai kelés hiányának tudatában,
  • ha elveszíted nap közben a fonalat, és késői csemer munkával pótolnád be a kiesést,
  • vagy ha a bezártság, az otthoni teendők vagy a családból érkező aktív energiák túl sok órán át stresszelnek téged munkavégzés közben.

Hogy ezeket elkerüld, összpontosíts eme cikk első három pontjában leírtakra, azaz figyelj oda az időbeosztásodra, tartsd be a tevékenységnaplódat, és ugye a híres önfegyelem!

+Szórakozás

Ez amolyan magától értetődő dolog a legtöbbünknek, így talán nem kéne külön pontba szedni, de szó nélkül sem mehetünk el mellette.

Egy sikeres, hatékony munkanap után bátran jutalmazzuk meg magunkat.

Nem a láda sör + zsák csipsz kombóra kell gondolni, inkább olyan szóló és közös tevékenységekre, mint az olvasás, filmezés, társasozás vagy a PlayStation beizzítása.

Az elmúlt évek egyik legjobb stratégiai társasát, a Mars Terraformálását is elővehetjük az üres órákra

A hosszú távú kiegyensúlyozottságunk érdekében az sem árt, ha a berendezett otthoni irodánkat ezekre az órákra el tudjuk hagyni, hogy térben és időben is elkülöníthessük egymástól a munkával és a szórakozással töltött perceket. Ideális megoldás például az, ha a nap hátralévő részét egy másik szobában tudjuk tölteni, de ha nagyon tér szűkében vagyunk, kezdetnek az is megteszi, ha testhelyzetet, zenét váltunk és változtatunk az ingerkörnyezetünkön.

Ez is érdekelhet:

Home office-ban készült a legkreatívabb reklám, ami az otthon maradásra ösztönöz

Az otthon maradás nem kell, hogy bezártságot is jelentsen, lássátok meg a mindennapi örömöket.

És ezt olvastad már?
Bemutatjuk a Közép-Floridai Egyetem egyik legszexibb hallgatóját