Állófogadások rendszerint valamilyen fontos eseményhez kötődnek, újságírók rendszerint sajtótájékoztatókon vagy puccosabb filmpremiereken futnak bele ilyesmibe, de nagyvállalatok alkalmazottai is részt vehetnek ilyen rendezvényeken fontos vagy annak tűnő céges történések apropóján és akkor még nem is említettük az esküvőket. Ha nem akarunk csúnyán lebőgni, akkor érdemes elsajátítani az alapszabályokat.

1. Figyelem, figyelem

Mivel állófogadásokra az esetek többségében nem szórakozási célzattal látogatunk el, hanem a munkánk miatt, ezért ennek megfelelően kell viselkednünk. Ha meghívottak vagyunk, és az állófogadás elején például egy bejelentést tesznek, akkor figyelmesen hallgassuk végig a szervezőket. Ha az eseményhez nekünk fűződne érdekünk, akkor mi is elvárnánk a kedves egybegyűltektől, hogy szenteljenek ránk öt-tíz percet, mielőtt megrohamozzák a büféasztalt.

2. Az asztal, mint olyan

Az állófogadások legfontosabb ismérve, hogy állva étkezünk, nincsenek székek vagy asztalok. Egyik kezünkben a tányért tartjuk, a másikban az evőeszközt. Ha vannak is asztalok, azok arra szolgálnak, hogy az üres tányérjainkat letegyük rájuk, nem pedig azért, hogy afölött görnyedve, állva daraboljuk fel a tányérunkon lévő ételt. Az étteremnek elméletileg kötelessége olyan ételeket a büféasztalra tenni, amelyeket egy villával meg lehet enni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy sikerül kés nélkül is teljesítenünk a küldetést, akkor szépen hagyjuk ott a falatot, ahol van.

3. Szervezők vagyunk

Állófogadások esetében figyeljünk oda arra, hogy a beszéd vagy köszöntő ne legyen hosszú, ami nagyjából tíz percet jelent. Állva egészen más számít hosszúnak, mint egy ültetett vacsora esetében. Az, hogy mi vagyunk a szervezők, nem azt jelenti, hogy mi lennénk a főszereplők: a büféhez például a vendégeket illik először odaengedni.
Jön a folytatás! Kattints a tovább gombra!

4. Legyünk türelmes vendégek

Ha véget értek az esetleges köszöntők, beszédek, akkor se mi legyünk az elsők, akik a kajáspulthoz rohannak. Ne tolakodjunk, várjuk ki szépen a sorunkat és viselkedjünk civilizáltan. Ha esetleg letarolják az asztalt, és a mennyiséget rosszul felbecslő szervezők hibájából eredően nem jutunk harapnivalóhoz – többször előfordul, mint hinnénk -, akkor viseljük méltóságteljesen.

5. Együnk szépen

Az ételt közelítsük a szánkhoz, ne pedig fordítva. Alapszabálynak hangzik, hiszen ezt nagyjából hat éves korától sulykolják az emberfiába, de érdemes újra és újra elismételni: csukott szájjal rágjunk. Szintén közhely, de teli szájjal nem beszélünk, ha mégis eszmecserébe bonyolódunk, akkor csak apró falatokat vegyünk a szánkba, hogy ha ránk kerül a sor, akkor gyors nyelés után nekiállhassunk kommunikálni. A tányérunkra annyi ételt pakoljunk, amennyit megeszünk.

6. Offline üzemmód

Ahogyan színházban vagy moziban, úgy ilyen eseményeken is illik lehalkítani vagy kikapcsolni a telefonokat. Sürgős hívásokat állófogadás közben lehet bonyolítani, de igyekezzünk elhagyni a helyiséget. Fontos: az est közben frissíteni a Facebook falunkat vagy twitterezni tahóság.

7. Ne nyúlkálj!

Egyes ételek népszerűbbek, mint mások, ezért valószínű, hogy a bélszínszeleteket tartalmazó tálcánál többen lesznek, mint a párolt brokkolinál. Ilyen helyzetben se vetkőzzünk ki magunkból! Egyszerre csak egy embernek illik belenyúlnia egy edénybe, úgyhogy várjuk ki szépen, amíg az előttünk lévő hölgy vagy úr végez.

Még nincs vége, jön az utolsó három alapszabály! Katt a továbbra!


8. Kenyértörés

A kenyér nagyon ravasz dolog, az egyik legalapabb élelmiszerünk, de a fogyasztása sokkal trükkösebb, mint gondolnánk. Állófogadás esetében a kenyeret a tányérra tesszük, és a tányérra szorítva törünk, tépünk belőle, szóval semmiképpen sem harapunk bele.

9. Evés közben…

Cseréljük a tányérjainkat! Ha marhapörköltet fogyasztottunk, akkor ugyanarra a tányérra már ne tegyük a kaszinótojást vagy a francia krémest. Hardcore megközelítés szerint üres tányérral nem illik odalépni olyan emberhez, aki éppen eszik. Ami az alkoholfogyasztást illeti, igyekezzünk mértékletesek maradni, ám ha fontos, üzleti jellegű eszmecserék várnak ránk, akkor tegyünk úgy, mint a szovjet propaganda plakát ifjú elvtársa, azaz mondjunk nemet!

10. Itt a vége

Az állófogadások ritkán tartanak sokáig, rendszerint negyven-hatvan perc közötti hosszúságúak, de előfordul, hogy az határozza meg az esemény hosszát, ha már nincs mit enni. Az üres tányérokat az erre a célra kihelyezett asztalokra tegyük, ha nincs ilyen, akkor kérdezzük meg a személyzetet. Nem mindenhol szolgálnak fel kávét az étkezés után, de ha ilyen történik, az az állófogadás végét jelzi.

Éttermi randin és üzleti ebéden is fel lehet sülni! Ismerd meg, hogy mik a leggyakoribb bakik, hogy ne kövesd el őket soha!

És ezt olvastad már?
A Xiaomi robotporszívóját bátran nevezhetjük a háztartások gyöngyszemének