A fogyáshoz nemcsak az étrendedet kell megváltoztatnod, hanem a mozgásra is rá kell venned magad, és biztosan tudod, de a zsírégetés testmozgással igencsak fokozható. Nem tudod, mihez kezdj magaddal? Akkor inkább elmondjuk neked az öt legjobb kalóriaégető sportot.

Nem hazudtunk, valóban nem úszod meg munka nélkül, mozognod kell, és leginkább a kardió edzés lesz a barátod a sörhas és úgy általában a felesleges kilók elleni harcban, ugyanis az ilyen típusú sportok égetik a legjobban a kalóriát.

Kardió edzés? Kalória?

Kardió edzés során a szervezet megnövekedett pulzus és oxigénhasználat mellett végez valamilyen fizikai tevékenységet. Ezt nevezik aerob edzésnek, ilyen például a futás, az úszás, vagy a kerékpározás.

Ez miért olyan jó? Az aerob mozgás során a szervezet először a glikogén-, majd a szénhidrát-, végül pedig a zsírraktárból merít energiát, ergo fogyni fogsz.

Kalória: Egy nő átlagos napi kalóriaszükséglete 2000 Kcal, egy férfié 2500 Kcal. (Egy sportoló esetében ez 3500-4000 Kcal). Ez a mennyiségű energia szükséges az alapvető életműködésekhez (légzés, anyagcsere, vérkeringés, stb..). Ez persze függ a kortól, a testsúlytól, az egészségi állapottól és az életmódtól is.

Minél nehezebb az ember, annál több kalóriát éget el a mozgás. Persze az elégetett kalória száma sok mindentől függ még, például attól függ, hogy milyen rendszeresen, mennyi ideig és mennyire intenzíven mozogsz. Adunk egy kis iránymutatást neked:

Íme a TOP 5 kalóriaégető mozgás

  • 1. ÚSZÁS = 540-750 kalória / óra*

Egy igazán szuper sport, szinte minden izomcsoportot átmozgat és úgy, hogy nem terheli meg a csontokat és az ízületeket sem. Emellett folyamatosan viszonylag magasan tartja a pulzust, javítja a testtartást és edzi a szív- és vérkeringési rendszert.

Kezdőknél félóra úszás is bőven jó, persze a cél legyen az egy óra. Érdemes variálni az úszásnemeket, hogy kevésbé érezzük monotonnak a mozgást.

  • 2. BICIKLIZÉS = 540-640 kalória / óra*

Remekül átmozgatja az egész testet, és kevésbé terheli az ízületeket, mint mondjuk a futás, és még jelentősen javítja szervezeted fizikai terhelhetőségét és teljesítőképességét is.

Ez egy olyan mozgás, ami a mindennapjaid része lehet, ha mondjuk BKV helyett bringával mész munkába.

  • 3. FUTÁS = 435-600 kalória / óra*

A legegyszerűbb és az egyik legegészségesebb mozgásforma. Remekül megdolgoztatja a test izomzatát, fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, illetve javítja a szív pumpafunkcióját és erősíti az immunrendszert.

A futás előnye, hogy bárhol és bármikor végezheted, ráadásul egy jó futócipőn kívül nem is igényel komolyabb felszerelést. Kezd félórával, majd juss el az egy óra megállás nélküli futásig.

  • 4. AEROBIK = 399-540 kalória / óra*

A köztudatban még mindig erősen él, hogy az aerobik női sport, valójában tökre uniszex.

Dinamikus, ritmikus sporttevékenység, általában zenére végzet sport és táncmozdulatok keveréke. (Wikipedia)

Rengeteg típusa van, de általánosságban elmondható, hogy a pörgős mozgás során a teljes test dolgozik. Elsősorban a szívben, az érrendszerben és a tüdőben okoz pozitív élettani változásokat (megnövekszik a szív teljesítőképessége, javítja a vérkeringést és a test hőszabályozását), persze erősíti az izmokat, az ínakat és az ínszalagokat is.

Azzal számolj, hogy az órák átlagosan 45-60 percesek, és ez akkor is igaz, ha otthon a letorrentezett Béres Alexandrára szavazol.

  • 5. ERŐSÍTŐ GYAKORLATOK = 360-460 kalória / óra*

Szakértők szerint az izomszövetek egységnyi idő alatt háromszor annyi kalóriát égetnek el a saját fenntartásukhoz, mint a zsírszövetek, vagyis a súlyok emelgetése nem is hülyeség.

Azért sem, mert edzéskor az izmaink olyan megterhelésnek vannak kitéve, hogy a szervezetünk még az edzést követő egy-két órában is a regenerálódással lesz elfoglalva, ami plusz kalóriaégetést jelent, vagyis az erősítő edzésekről sem kell lemondanod.

Szánd rá magad, és menj le egy konditerembe, de egy óráig ki se gyere onnan.

*Az adatok átlagos testfelépítésű, testmagasságú (175-180 cm) és testsúlyú (68-72 kg) 31 éves férfire vonatkoznak.

  • 5+1 BOOST TRAINING

Ez egy 60 perces, zenés, intervall jellegű tréning, ami saját testsúlyos statikus elemeket ötvöz intenzív, pörgős elemekkel és nagyon sok kalóriát éget el.

"Ez az edzésforma uniszex, tehát férfiaknak és nőknek is ajánlott. Minden korosztály végezheti, hiszen az órán minden gyakorlatból 2-3 féle verziót mutatunk be, kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak. Lényege, hogy nagyon rövid, a bemelegítést és a nyújtást leszámítva összesen 50 perc, ami alatt mindent megdolgoztatunk, zsírt is égetünk, alakot is formálunk és el tudjuk égetni a maximális kalóriát, mindenközben pedig rendesen megizzadunk" – és ezt elhiheted, hiszen Simon Szimonetta, a BioTechUSA szponzorált fitneszversenyzője és a Boost Training feltalálója mondja.

Adtunk pár tippet, de a lényeg, hogy olyan mozgást válassz magadnak, amit élvezel, mert az tovább bírod csinálni, vagyis több kalóriát égetsz el.

Ha pedig most azt a kérdést teszed fel magadnak, hogy...

Vajon van-e olyan táplálék-kiegészítő termék, amit kifejezetten a kardió jellegű edzésekhez ajánlott, akkor Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája a te embered:

"Kifejezetten edzés előtt javasoljuk nagyobb dózisban l-karnitin készítmények fogyasztását. Az l-karnitin a zsírok szállítását végző, több aminosavból álló vegyület. Az edzés alatt így fokozottabb lesz a zsírtartalékok elhasználása, és növeli az állóképességet (izomláz csökkentés és savasodásgátlás).

Használhatunk olyan készítményt is, ami többféle l-karnitint, esetleg egyéb stimulánsokat, pl. koffeint is tartalmazhat. Amennyiben azonban késő délután, vagy kora este van az edzésünk, úgy inkább kerüljük azokat a készítményeket, amik 50 mg-nál több koffeint tartalmaznak, és inkább használjunk csak l-karnitint.

Edzés alatt indokolt továbbá esszenciális aminosavak bevitele, BCAA-ra épülő termékek fogyasztása is, ebből a por formátumot ajánljuk. A BCAA a legfontosabb három esszenciális aminosav (ezeket a szervezetünk nem képes előállítani) gyűjtőneve: leucin, izoleucin és valin. Funkciói az izommegtartás, izomépítés, anyagcsere optimalizálás.

Bevethetjük még az edzés előtti, ún. pre-workout formulákat is, ezek magas, illetve nagyon magas koffeintartalommal rendelkeznek. Ezek segítségével a teljesítmény, az állóképesség és a koncentráció együttesen fokozható. Elérhető szénhidrátot tartalmazó és szénhidrát nélküli verzió is, céljainknak megfelelően válasszunk!"

Most már mindent tudsz. Ha pedig ezeket a termékeket szeretnéd beszerezni, akkor ITT meg is teheted.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

Reneszánsz nő a nap csaja

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés