Nem azt mondjuk, hogy most minden futóbolond megszívta, csak azok, akik sokat és/vagy gyorsan futnak, no meg azok is, akik csak úgy a tévé előtt punnyadnak.

Fogadjunk, hogy eddig abban a hitben voltál te is, hogy a fizikailag aktívabb emberek körében kisebb az elhalálozási kockázat, mint azoknál, akik semmit, de semmit nem mozognak. A Journal of the American College of Cardiology című szívgyógyászati szaklapban megjelent dán tanulmány viszont mást mond:

A izsgálatot 1098 rendszeresen futó és 3950 egyáltalán nem futó 20 és 93 év közötti egészséges fehér nő és férfi körében végezték el, akiket 12 éven át figyeltek. Meglepő eredmény született, ugyanis kiderült, hogy

a megrögzötteknél – ők hetente több mint 4 órát futottak átlag 11 km/h sebességgel – magasabb az elhalálozási arány, mint a hétvégi kocogóknál, akik bizony kevesebb mint 2,5 órát nyomtak le egyenletes tempóban.

A kutatók kérdőívekkel bombázták a résztvevőket, hogy végül arra jussanak, hogy nagyjából 8 km/h az ideális futósebesség, és legjobb max. heti 3 alkalommal, összesen 2,5 órában róni a futópályát. Akik ennél vakmerőbbek, pont ugyanúgy járnak majd, mint azok, akik egyáltalán nem mozognak, vagyis az elhalálozási kockázat utóbbi két csoport esetében ugyanakkora.

És hogy miért?

A koppenhágai Frederiksberg Kórház kutatója és a tanulmány vezetője, Dr Peter Schnohr szerint ez feltehetőleg annak tudható be, hogy a hosszú távú, nagy intenzitású és kimerítő állóképesség-fejlesztő mozgás a szív és az artéria elváltozását idézi elő, ám ennek pontos megállapítására további vizsgálatok szükségesek.

Kérdés, hogy találnak-e vállalkozó szellemű alanyokat, ugyanis a megfigyelés (és terhelés) során 28 futó és 128 nem futó meghalt – nyilván találnak majd. Biztosra vehetjük azt is, hogy ennek cáfolatára hamarosan előállnak egy újabb tanulmánnyal, és akkor már tényleg nem tudjuk, hogy mennyit és milyen sebességgel fussunk.

Mindenesetre a Brit Szívalapítvány munkatársa, Maureen Talbot szerint hetente 150 perc mérsékelt intenzitású mozgás, akár már a séta is sokat számíthat.

(Forrás: latimes.com, bbc.com)

És ezt olvastad már?
Modellként és dj-ként is dolgozik ez a lány
További cikkeink a témában