Nincs rosszabb az újrahasznosított műanyagnál, mondja a Greenpeace, és a tanulmányát egy brit kutatás is alátámasztja. Most akkor mi lesz a rengeteg műanyaghulladékkal?

Bár az újrahasznosítást hajlamosak vagyunk jó megoldásnak tekinteni a műanyaghulladék  termelődésére, új tanulmányok szerint nagyon nem ez a helyzet, sőt az újrahasznosítás maga is okoz problémákat.

Az új kutatások szerint a műanyag újrahasznosításakor mérgezőbbé válik, és eközben nagy mennyiségű mikroműanyag kerül a vízrendszerekbe. A Greenpeace szerint az újrahasznosított műanyagnak nincs helye a körforgásos gazdaságban, mert a tanulmánya szerint

több mérgező vegyi anyagot tartalmaz, köztük rákkeltő, környezetszennyező és a hormonháztartást károsító anyagokat.

Ennek eredményeképpen a műanyagoknak nincs helyük a körforgásos gazdaságban - mondta a civil szervezet. Közben a Strathclyde Egyetem kutatói az egyik vizsgált üzemben – egy korszerűnek számító brit feldolgozóban, amely évente 22 680 tonna vegyes műanyaghulladékot fogad be – megállapították, hogy ott az újrahasznosított műanyag 13 százaléka mikroműanyagként került a szennyvízbe. Az adott létesítményben minden egyes köbméter vízbe 75 milliárd részecske kerülhetett. De az újrahasznosítás során a levegőbe is kerülnek mikroműanyag-részecskék.

Több megállapítás árnyalja a képet: ennél vannak lényegesen nagyobb üzemek is, illetve vannak kevésbé korszerűek, olyan országokban, ahol enyhébb a szennyvízkezelésre vonatkozó szabályozás.

Jegyezzük meg, vannak kutatások, startupok és vállalkozások, amelyek éppen a mikroműanyagok szűrésével és eltávolításával foglalkoznak.

Ezen a héten több mint 170 ország részvételével próbálnak tető alá hozni egy, a műanyagokra vonatkozó globális egyezményt, ami a teljes életciklusra vonatkozna.

(Forrás: Guardian, fotó: GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Újrahasznosított zuhanyvízből készítenek sört Kaliforniában. Megkóstolnád?

Egy 40 emeletes San Franciscó-i ház zuhanyzóiból, mosdóiból és mosodáiból származó szürkevízből ott helyben sört főznek. A jövőben ez fontos eszköz lehet a szárazság elleni küzdelemben.

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában