Újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival.

A lakástextilek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A termékek népszerűségének egyik oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje két év, addig a toll alapú termékeké lényegesen hosszabb, négy-öt év. A toll a használat jellegétől függően több alkalommal újrahasznosítható alapanyag lehet. Számos szálloda- és bútoráruházlánc célul tűzte ki, hogy a fenntarthatóság jegyében a felhasznált, illetve forgalmazott termékeik egyre nagyobb hányada újrahasznosított alapanyagból készüljön.

Az újrahasznosítás megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amelyekre népegészségügyi okok miatt nagy az igény.

A Naturtex Kft. az SZTE kutatóival együttműködve

olyan új bevonatot fejlesztett ki, amely képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását.

A szakemberek a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez – válogatás, osztályozás, textilvágás – kapcsolódó automatizálási feladatokat egy komplex gyártósorral oldják majd meg.

Ezek is érdekelhetnek:

Obama és a kalapácsfejű féreg: először azonosítottak szárazföldi laposférgeket Magyarországon

Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesznek a magyar élővilágra. A hírben előfordul a „gyászplanária” szó is!

Ezek Európa legzöldebb országai

Nincs egetrengető meglepetés, de ilyen képeket bármikor örömmel nézegetünk.

A kutyák a jó kaja után a gyenge tápnak is örülnek

Nem az a tanulság, hogy adj nekik rossz tápot!

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés