Ha sosem vetted a fáradságot kideríteni, hogy miért olyan szörnyű az az UV, akkor itt egy egyperces gyorstalpaló, bónuszként pedig tanácsok a hőség túléléséhez.
Ne is ragozzuk: a nyárról, meg a hőségről szól most minden, ami nem politika. Akkor már inkább a hőség. Fél füllel halljuk a híreket, a periférikus látásunkkal észleljük az időjós oldalak kis figyelmeztető ikonjait: UV! Jöjjön hát az egyperces sugárzástan.
- UV-A: a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány, amely a legkevésbé veszélyes az egészségre. Jótékonyan hat a szervezetre, segíti a csontképződést és a barnulást, a hiánya ellenben angolkórt okoz.
- UV-B: nagy energiájú, az egészségre ártalmas, veszélyes sugárzás. Normális körülmények közt elnyeli a Föld ózonrétege.Ha nagy mennyiségben éri az emberi testet, rákos elváltozásokat okozhat a bőrön, károsítja a szemet, gyengíti az immunrendszert.
- UV-C: a legerősebb, legártalmasabb, legveszélyesebb sugárzás, de az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri.
Az UV-index a sugárzás erősségét mutatja:
- 0-2: gyenge
- 3-5: mérsékelt
- 6-7: erős
- 8-10: nagyon erős
- 11+: extrém sugárzás
Arról naponta hallunk, hogy miként védekezzünk ellene, viszont naponta látjuk, hogy mégsem hallunk eleget. Szóval nem lehet elégszer hallani, tehát:
A nagy hőségtől a szervezetünkben különféle rendellenességek léphetnek fel, a jellemző tünetek a fejfájás, rosszullét, szédülés, szapora szívverés, eszméletvesztés. Hogy ne juss el idáig...
...csináld:
- Igyál sok folyadékot, hogy erőteljesebben izzadj, hűtsd a szervezetedet.
- Pótold az izzadás miatti sóveszteséget, és fogyassz könnyű ételeket.
- Maradj az árnyékban.
...ne csináld:
- Ne most akarj élsportolót faragni magadból, ne erőltesd meg magadat.
- Ne igyál alkoholt. Az alkohol lassítja a keringést, dehidratál, növeli a sóveszteséget.
- A zsíros ételek nehezítik az emésztést, fokozzák a hőérzetet. Már ha megeszed azokat. Ne edd meg.
(Forrás: MTI, borítókép: Unsplash)
Ez is érdekelhet: