Sok külföldi jár vadászni hozzánk.

Rekordszámú, 8700 gímszarvast és mintegy 12 300 vaddisznót ejtettek el a 2022/2023-as vadászati évben Zala vármegyében. A hatóságnak bemutatott 2123 gímszarvasbika-trófea 40 százaléka érmes lett. A 904 érmes példányból 662-öt külföldi bérvadászok ejtettek el.

A februárban zárult vadászati évben a külföldi vendégvadászok csaknem háromezer engedélyt váltottak ki, nyolcvan százalékuk német nyelvterületről érkezett. Több engedélyt adtak ki szlovákoknak, de belga, namíbiai és amerikai állampolgárok is megjelentek a vármegye vadászterületein.

Ha kevesebb a vad, kevesebb a vadkár

Az ötvenhét zalai vadászterület összárbevétele több mint 3,2 milliárd forint volt. A legnagyobb árbevételt, 1,1 milliárd forintot külföldi bérvadászatból érték el, míg a belföldi bérvadászatból kevesebb mint 400 millió forint volt a bevétel. A vadhús értékesítése csaknem 682 millió forinttal növelte a vadgazdálkodók tavalyi bevételét. Élőhelyfejlesztésre, azaz vadföld telepítésre, valamint vízforrások és dagonyák létesítésére csaknem 130 millió forint pályázati támogatást nyertek.

A kiadások összege meghaladta a 2,78 milliárd forintot. A vadászatra jogosultak 631 millió forintot fizettek ki mezőgazdasági vadkárra, 70 millió forinttal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor továbbra is kiemelt cél a vadkár mérséklése, amit nagyrészt a nagyvad létszámának csökkentésével tudnak elérni, ezért 2017 óta folyamatosan növelik a kilövési terveket.

A 2023/24-as vadászati évben 9260 gímszarvas, 5400 őz elejtését engedélyezték, az állategészségügyi hatóság pedig az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása miatt csaknem 19 ezer vaddisznó kilövését írta elő.

(Forrás: MTI. A kép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában