Megvan az a kínos pillanat, mikor lement az egész állásinterjú és az interjúvoltatók megkérdezik, hogy van-e kérdésed – neked pedig lövésed nincs, mit kéne mondanod? Szerencsére erre a kérdésre van egy remek válaszunk – azaz hat olyan kérdésünk, amitől a leendő főnököd kezében megmozdulhat a toll a munkaszerződésed fölött.

Jeff Haden karriertanácsadó összegyűjtötte azt a hat kérdést, amitől leendő dolgozóként okosnak, érdeklődőnek és professzionálisnak is tűnhetsz egyszerre. Íme a Van kérdése? - kérdésre válaszként adható kérdések (kicsit olyan ez, mint a Beugró műsorban a Bekérdező játék – mikor kérdésre csak kérdéssel szabad felelni) listája.

1: Mit várnak el tőlem az első három hónapban?

Ha igazán rátermett jelentkező vagy, akkor szeretnéd tudni, mi a kotta az első három hónapban (amit leggyakrabban próbaidőként kezelnek az állásadók): szeretnéd tudni a leendő feladataidat, hogy azonnal a lehető leghatékonyabban tudd végezni a munkádat. Gyakorlatias és praktikus kérdés ez, amit csak egy profi jelentkező tesz fel.

2: Mi az a három legfontosabb tulajdonság, ami a legjobb itteni dolgozókat jellemzi?

Ez egy kicsit 'akasztják a hóhért' kérdés, mivel pont az interjúvoltatók szokták az izguló álláskeresőtől ezt megkérdezni. És a válasz nem az lesz, hogy: kövérek, unalmasak, de tudnak Excel-táblát kezelni. Mivel minden cég különböző, így a vállalatok által elvárt kvalitások is eltérőek: van, ahol a teherbírás, a monotonitástűrés és a perfekt konfliktuskezelés a fő erény, más helyeken pedig inkább a kreativitáson, a gyorsaságon és a jó kapcsolatépítési készségen van a fő hangsúly. Ezzel a kérdéssel azt sugallod a munkaadó felé, hogy szeretnéd tudni, a te képességeid mennyire illeszkednek a cég profiljába.

3: Idén melyek a cég legfontosabb célkitűzései, és a munkámmal hogyan járulhatok hozzá az elérésükhöz?

Ennél a kérdésnél be is dobhatsz még egy-két konkrétumot a cég eddigi sikereiről, mert ezzel mutatod, hogy az interjú előtt utánajártál, hol is szeretnél dolgozni, ami mindig jó pont. Ez a kérdés több szempontból aranyérmes húzás: 1) Egyértelműen mutatja, hogy ambiciózus vagy a munkádban 2) Érdekel a cég és annak tervei, jövője, nem csak a saját feladatköröd 3) Indirekt sugallod, hogy hosszútávra tervezel maradni a vállalatnál. Bomba kérdés.

4: A munkatársak hány százalékát hozták a céghez azok, akik már itt dolgoztak?

Ez egy speckóbb kérdés, nem minden helyzetben lehet alkalmazni, de bizonyos szitukban nagyon jól tud kijönni. Azok a dolgozók, akik szeretik a munkájukat, másoknak is jó szívvel ajánlják a céget; ugyanez vonatkozik a vezetőkre is. A jó vezetők olyan emberekkel szeretnek együtt dolgozni, akikkel korábban már munkakapcsolatban álltak, és jó emlékeket őriznek róluk, bíznak bennük, mert megbizonyosodtak szakmai kompetenciájukról. Így ezzel a kérdéssel megtudhatod, mennyire fejlett a vállalati kultúra: jó-e a hely és szeretnek-e ott dolgozni az emberek.

5: Mit csinálnak az alkalmazottak a szabadidejükben?

Szintén egy 'akasztják a hóhért' kérdés ez: mikor a munkaadó teszi fel ezt a kérdést, azt szeretné tudni, mennyire illesz bele a cég profiljába – és ha te teszed fel ugyanezt, akkor arra vagy kíváncsi, hogy nem csupán szakmai, hanem személyes szinten is beleillesz-e a vállalati kultúrába, ami kiderülhet abból, milyen hobbikat űznek a dolgozók, illetve szoktak-e néha közös programokat szervezni. A válaszból sok minden kiderülhet számodra: tudják-e egyáltalán a leendő főnökeid, hogy ki-milyen habitusú ember az irodában – és ha igen, tudsz-e vele azonosulni.

6: Milyen terveik vannak arra az esetre, ha...?

Végül egy nagyon profi kérdés, ami hasonlít a harmadikhoz. Ezzel a kérdéssel arra vagy kíváncsi, hogy mennyire stabil a cég és milyen mértékben van felkészülve valamilyen váratlan, vis maior helyzetre. Minden szektorban komoly kihívások állnak a cégek előtt, például új versenytárs lép be a piacra, a kormány meghökkentő új szabályozást vezet be, hirtelen nő a nyersanyagok ára, változnak a gazdasági trendek stb.: tudatos és profi munkavállalóként szeretnél tisztában lenni a cég megbízhatóságával, amit ezzel az interjún feltett kérdéssel nyomatékosíthatsz.

Szóval ha egy állásinterjú végén neked szegezik a kérdést, miszerint van-e kérdésed – legyen, méghozzá okos és megfontolt kérdéseid, melyekkel szakmai professzionizmust sugallsz a munkaadóid felé, mert lehet, hogy pont ezen az utolsó benyomáson múlik az interjúd sikeressége!

Az álláskeresést pedig kezdd itt, a Joblineon!

És ezt olvastad már?
Nyolc kérdés és válasz a megcsalásról, amit tudni akartál