Elsőre meghökkentően hangzik, de van benne rendszer.

A teljes globális energiaigény mintegy feléért a lakóépületek fűtése és a gyárak által termelt hő a felelős – ebből indultak ki a német Kraft Block fejlesztői, akik nem ragadtak le az ötletelésnél, hanem elkezdték kidolgozni a gyárakban keletkező hulladékhő újrahasznosítását.

Miután a gyárak jellemzően nem a városok közepén vannak, a hőt csöveken szállítani túl nagy energiaveszteséggel járna, ezért egy sokkal bizarrabb megoldáshoz nyúltak: gondosan szigetelt hajózási konténereken fuvaroznák a hulladékhőt.

Persze mindezt leírni könnyű, a gyártáshoz egy sor technikai fejlesztésre van szükség.

„A fejlesztést egy átfogó kutatási program előzte meg – magyarázta Martin Schichtel, a Kraft Block CEO-ja. – A prioritás az első pillanattól kezdve a teljes folyamatra (gyártás, üzemeltetés) vetített fenntarthatóság.”

A fenti videóban elemzett, a „fűtés Überjének” nevezett eszköz 1300 Celsius-fokot lesz képes befogadni, amit aztán annak rendje és módja szerint leszállít a kisebb üzemeltetőknek, távhő-szolgáltatóknak, amivel hatalmas mennyiségű hulladékhőt lehet képes hasznosítani.

Külön kihívást jelentett az anyaghasználat, mert bizonyos anyagok előállítása és megmunkálása pazarlóbb lett volna, mint amennyit a tervezett eszközzel nyernének. A megoldásokról, és technikai részletekről a fenti videóban fejtik ki részletesen, plasztikus ábrák kíséretében.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

Heti ötször edz ez a lány, egy-két alkalommal csatlakoznánk hozzá

További cikkeink a témában