Kapcsolatot mutattak ki bizonyos vércsoportok és negyvenkilenc betegség között.

A svédországi Karolinska Intézet kutatói több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a nullás vércsoportú embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés vagy vérrög, ugyanakkor nagyobb az esélyük a vérzési rendellenességekre, mint az A- vagy B-vércsoporttal rendelkezőknek. Más tanulmányok eredményei azt sugallták, hogy bizonyos vércsoportú emberek fogékonyabbak néhány fertőző betegségre.

Az eredmények megerősítették, hogy

az A-s vércsoportú embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérrög, a nullás vércsoportúaknál fokozottabb az esélye a vérzési rendellenességeknek, a nullás vércsoportú és RhD pozitív nőknél nagyobb eséllyel alakul ki terhességgel összefüggő hipertónia.

B-s vércsoport esetén pedig kisebb a kockázata a vesekövek kialakulásának.

A szakemberek szerint további tanulmányokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy a különböző vértípusok és csoportok miként növelik bizonyos betegségek kockázatát, vagy vannak-e alternatív magyarázatok az összefüggésekre.

Ez is érdekelhet:

Genetikai mechanizmus óvhat meg a túlzott kávéfogyasztástól

Bár mintha néhányunknál ez nem működne.

(Forrás: Medicalxpress/MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Így ehetsz koreaiul Budapesten

1523 óta működik ez a lakótelep, és a lakhatás feltételei sem nagyon változtak

További cikkeink a témában