Kevésbé érdekelnek a szűrővizsgálatok? Jobb, ha barátkozol a gondolattal: a kor előrehaladtával igenis szükségesek, ráadásul komoly betegségek védhetők ki a segítségükkel! Szentelj rá egy napot, az egészséged többet ér!

Nehéz elfogadni, hogy az idő múlásával komoly következményekkel járó megbetegedések jelentkezhetnek az erősebb nem képviselőjénél is, amire figyelmet, energiát és időt kell szentelni – nincs mese!

Előzd meg a bajt, járj szűrővizsgálatokra, figyelj a tested jelzéseire!

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás, vagyis a prosztata nem rákos jellegű megnagyobbodása, a húgyivar rendszer leggyakoribb betegsége az 50 év feletti férfiak körében. Ebben az esetben nem sejtszaporulatról beszélünk, hanem a sejtek mérete növekszik meg. Vagyis a kor előrehaladtával a prosztata mérete nő, és ezzel párhuzamosan nyomhatja a húgycsövet, aminek következtében vizeletürítéskor a vizeletsugár gyengébb lesz, a vizeletáramlás ereje csökken.

További tünetei:

 • gyakori nappali vizelési inger
 • éjszaka is több alkalommal jelentkező vizelési inger
 • a húgyhólyag nem teljes kiürülésének érzése
 • vizelési inger jelentkezése, akkor is, ha csak kis mennyiségű vizelet van a húgyhólyagban
 • égő vagy csípő érzés vizelés alatt
 • nehezen meginduló vizelés
 • vizeletcsepegés a vizelés végén

Szerencsére a prosztata megnagyobbodás gyógyszeres kezelésére számos hatékony készítmény áll rendelkezésre.

Prosztatarák - fontos a szűrővizsgálat!

Ritka, hogy 60 évnél fiatalabb férfiaknál jelentkezik a probléma. Ilyenkor nem a sejtek mérete növekszik meg - mint a prosztata megnagyobbodás esetében, hanem a daganatos szövetet kóros, szabálytalanul osztódó sejtek alkotják.

A prosztata gesztenye méretű szerv, mely fontos szerepet játszik a spermák aktiválásában, illetve az általa termelt váladék részét képezi az ondónak.

Tudtad? A betegség az első stádiumban teljesen tünetmentes.

A korai stádiumot követő időszakban az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • gyakori vizelés
 • éjszakai vizelés
 • a szerv tömegének növekedése
 • vérvizelés
 • húgycsővérzés
 • tompa gáti, deréktáji fájdalmak
 • csontfájdalmak

Prosztata szűrővizsgálatot 45 év felett évente, 45 év alatt vizelési panaszok esetén érdemes elvégeztetni.  50 év felett PSA-(prosztataspecifikus antigén-)vizsgálattal és - akár a PSA előtt -  IPSS teszttel lehet kiegészíteni a szűrést, amik segítenek felmérni a probléma súlyosságát.

Inspirálódjunk, fogadjuk meg az ötleteket, tanácsokat: a szeretlekapa.hu oldalon minden megtalálható egy helyen, ahol játékos formában kitölthető az IPSS teszt is!

Hererák, ami rendszeres vizsgálattal megelőzhető, kiszűrhető!

A hererák sokszor gyakorlatilag fájdalommal nem járó heremegnagyobbodással, akár kitapintható, borsónyi csomó megjelenésével kezdődhet, de tompa fájdalom a herezacskóban, a lágyékban ugyancsak tünet lehet. Későbbi, előrehaladott stádiumban a lágyéki nyirokcsomók megnagyobbodhatnak.  A hererák nagyon gyorsan képez áttéteket, így, ha valami furcsát észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz!

Vigyázzunk apukáinkra, nyomatékosítsuk bennük a szűrővizsgálatok fontosságát. Ha szükséges, kísérjük el őket az ajánlott vizsgálatokra!

Néhány szűrővizsgálat, amit érdemes beiktatni minden évben:

Vastagbélrákszűrés

A jelenlegi egészségügyi iránymutatók mind férfiaknál, mind nőknél 50 éves korban javasolják a kolonoszkópia elvégzését.

Kardiológiai szűrővizsgálat

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek az elmúlt évtizedekben a halálozás több mint feléért váltak felelőssé. A szívbetegség kockázata a korral növekszik nőkben és férfiakban egyaránt.

Prosztatavizsgálat

A prosztatavizsgálat információértéke igen jelentős az orvos számára: a tapintás alapján következtetések vonhatók le a prosztata méretére, a fennálló betegségre vonatkozóan. A vizsgálat ugyan kellemetlen, de nem fájdalmas, viszont szükségszerű.

A cikk támogatója a Prostmol Uno forgalmazója, a Berlin-Chemie/A.Menarini Kft.

 (címlap fotó: unplash)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában