A via ferrata, vagy klettersteig túrák valahol a hegyi túrázás és a profi sziklamászás között vannak. Olyanok vállalkozzanak rá, akik egy átlagos kirándulásnál nagyobb kihívást keresnek, és nem riadnak vissza a magasságtól vagy a meredek sziklafalaktól. Az eredmény pedig életre szóló élmény és olyan csúcsok meghódítása, amelyekről korábban nem is álmodhattunk.

Mi is ez?

A via ferrata név tulajdonképpen vas utat jelent olaszul, és az ilyen túrák jellegzetessége, hogy az egyébként komoly sziklamászó tudást igénylő útvonalakat egyszerűsíti le azzal, hogy láncok, fogások, létrák és hidak segítik a túrázót az előre illetve felfelé való haladásban. Így jóval könnyebb a mászás, másrészt gyakorlatilag bárki próbálkozhat, ha megvan a megfelelő edzettsége hozzá.

A hegyi, úgynevezett vasalt útvonalakat először a XIX. század közepén kezdték kiépíteni az Alpok és a Dolomitok hegyei között, és a cél az volt, hogy a kényelemhez szokott úri és polgári réteg is kedvet kapjon a hegyek közötti kirándulásokhoz. A via ferrata-utak kiépítése az I. világháború idején folytatódott, de ekkoriban kizárólag hadi célokat szolgáltak az útvonalak. Csak a két világháború között, illetve 1945 után került előtérbe a sportcélokat szolgáló útvonalak kiépítése. Mára ez az egyik legnépszerűbb outdoor sport, évente több ezer embernek nyújt kikapcsolódást.

Bármennyire is szeretnénk, Magyarországon nem találunk vérbeli via ferrata-helyeket, a legközelebb a Rám-szakadék sziklába ágyazott láncai vannak ehhez, de azért ez messze nem hasonlít egy többórás, izzasztó túrához a Dolomitokban vagy az Alpok csúcsain.

Természetesen a via ferrata-túrákhoz sem árt egy kis előképzettség, semmiképp se vágjunk neki, ha korábban nem volt még helyi túrázós tapasztalatunk. Ezekre a túrákra többnyire célszerű profi szervezőcég segítségét is igénybe venni, ami nemcsak a szakszerű és biztonságos túravezetésre jelent garanciát, hanem a szükséges felszereléseket is biztosítják számunkra.

A via ferratázáshoz ugyanis elengedhetetlen néhány alapfelszerelés. A sziklamászáshoz használatos beülő, a bukósisak és az esetleges eséseket megakadályozó vagy tompító karabinerek és fékek nélkül el sem szabad indulni. Ezek beszerzése ugyanakkor igényel némi ráfordítást, ezért eleinte mindenképp érdemes a túravezető cégekhez fordulni.

Útvonalak, árak

Magyarországon több cég is foglalkozik via ferrata-túrák szervezésével. Az utak többsége osztrák, olasz, vagy szlovéniai útvonalakon indul. Kezdőknek és haladóknak egyaránt kiváló helyszín Ausztria egyik legnépszerűbb útvonala, a Rax-Alpokban található Schneeberg-hegyre vezet. Bátran ajánlható a kezdő mászóknak is, hiszen nem túlságosan nehéz, de kellően látványos, változatos és tökéletes arra, hogy kedvet kapjunk a via ferratázáshoz. A kalandtúrákra specializálódott Baraka utazási irodánál a Schneebergre vezető háromnapos túra 32 900 forint, a két éjszakányi szállásért pedig további 16 900 forintot kell fizetni. Az út ára tartalmazza a szállást reggelis ellátással, a szakavatott túravezetést és a szükséges felszerelések bérlését is.

Kifejezetten kezdő mászók számára találtunk túrákat a viaferrata.hu oldalon. Itt az egyik legnépszerűbb útvonal a Dolomitok kétezer méter feletti régióiba indul. Az út során naponta átlagosan öt–hat órát túráznak a résztvevők, de van olyan szakasz is, ami hét–nyolc órás. A napi szakaszokon megtett szintkülönbségek is változók, általában 300–350 méter, de van 600 méteres különbség is. A túra legmagasabb pontja a Cima Di Mezzo 3154 méter magas csúcsa, a résztvevők útközben átkelhetnek a Dolomitok leghosszabb, 27 méter hosszú függőhídján is. Az ötnapos túra 52 800 forintba kerül személyenként, amely összegben a túravezetés, a felszerelés bérlése, a szállás díja és egy rövid oktatás szerepel, az ellátásért és a biztosításokért külön kell fizetni.

A szervezők arra kérik a jelentkezőket, hogy néhány alapvető túrafelszerelést, túrabakancsot vagy cipőt, esőkabátot és nadrágot, napszemüveget, hálózsákot, meleg ruhát és kesztyűt vigyenek magukkal, de nem árt, ha van sapka, fejlámpa, egy jó hátizsák, túrabot és tábori evőeszközkészlet sem.

(Fotó: Flickr, Détári Attila)

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon