Amerikai kutatók egérkísérletekben azonosítottak egy olyan vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert. Hoppá.

Ugyebár immunrendszerünk fiatal korunkban van a csúcson, de bizonyos kor után hanyatlik és egyre nehezebbé válik a szervezetünk számára az új fertőzések legyűrése. Hogy többet tudjanak meg a jelenségről, az Arizonai Egyetem öregedéskutató központjának szakemberei idős emberek immunrendszere megfiatalításának módozatait keresve cytomegalovírussal (CMV) fertőztek meg egereket.

A cytomegalovírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak, és az emberek több mint felében elterjedtek, főként fiatal korban fertőznek. Mivel nincs rájuk gyógymód, a vírus az érintettek egész életében jelen van, és különösen elterjedt idős korban.

A cytomegalovírus felépítése

„A CMV-nek általában nincsenek külső tünetei, de együtt kell élnünk vele, mivel nincs rá gyógymód. Immunrendszerünk mindig serény a háttérben, amikor e vírussal van dolga” – magyarázta Megan Smith, az intézet kutatója. A fejesek a kísérlet során azt feltételezték, hogy a CMV az egereket még sebezhetőbbé teszi más fertőzésekre, mivel felhasználja a tartalékokat és folyamatos munkát ad az immunrendszernek.

Aztán jött a meglepetés

A kutatók ezek után Listeria-baktériummal fertőztek meg egereket, majd meglepetésükre úgy találták, hogy a CMV-t hordozó idős egerek hatékonyabban ellenálltak a fertőzésnek, mint azok, amelyek szervezetében nem volt jelen a cytomegalovírus. A szakemberek még nem bizonyosak abban, miként erősíti a CMV az immunrendszert, szóval ezt majd egy külön tanulmányban fogják vizsgálni. Céljuk egy olyan oltóanyag előállítása, amely javíthatja az idősek immunrendszerét, valamint védelmet nyújthat a fertőzések ellen.

Ez is érdekelhet:

Brutál mennyiségű vírus hullik ránk az égből

Baromi sok vírus kering a légkörben, de még nagyobb baj, hogy vissza is hullik a földfelszínre.

(forrás: Phys.org, BBC, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában