Nem mindegy, milyen a levegő az irodában, de az sem, hogy állsz vagy ülsz, sőt min állsz és min ülsz. Megnéztünk egy asztalt és egy növényfalat, ami több mint asztal és több mint növényfal.

Ma már mindent alá kell rendelnünk a fenntarthatóságnak, különösen az egyik legnagyobb szennyezőnek számító építőiparban. A Bánáti+Hartvig Építésziroda a változásokban élen járók egyike: a saját új székházát sem a semmiből húzta fel, amivel  rengeteg CO2-kibocsátással járó beton előállítását spórolta meg. Ehelyett a Fehérvári úti egykori Alba Regia éttermet alakította át, ami egyfelől rengeteg legyártott anyag megspórolásával járt, másfelől megfelel bemutatóteremnek is, ahol a stúdió reprezentálhatja a saját elveit, hitvallását, harmadfelől dizájn-szempontból is lehetőséget adott kísérlezető, a sablonoktól elmozduló megoldásokra.

A Bánáti + Hartvig Építész Iroda új irodaépülete – Építészet: Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Lőcsei Vera, Kiss Noémi

A múlt heti zöld építés hetén ez utóbbi minőségében is szerepelt az iroda: az ilyenkor szokásos épületbejáráson túl ezúttal megnézhettük az egyik közösségi térben felállított íróasztal + zöld fal kombót is, amelyeket egy ideig a BH-ban lehetett megnézni, most viszont turnéra indult (aminek az állomásait lentebb közöljük).

Íróasztalt persze sokat láttunk már, ahogy zöld falakat is. De a most tárgyalt két példány ambiciózusabb az eddigieknél.

A dallamos nevű WELL Comfort munkaállomást a HuGBC WELL Munkacsoportja kezdeményezte, a magyar piacon 1991 óta jelen lévő Ahrend cég kivitelezte. A cél – és a végeredmény – egy olyan íróasztal lett, ami növeli a dolgozó komfortját, egészséges és segítségével az iroda kevesebb energiát használ fel.

A fő trükk a szellőzés: két nyíláson át friss levegő jut közvetlenül a dolgozóra, ami megoldja a gyakran rossz irodán belüli szellőzést. A légbevezetőkön beérkező friss levegő ugyanúgy állítható és irányítható, mint egy autóban, miközben a huzathatás elkerülése érdekében a légsebesség maximum 0,25 m/s lehet.

Állítható az asztal magassága, amiben önmagában semmi újdonság nincs, abban viszont van, hogy a memóriája megjegyzi, milyen magasság jó egy adott dolgozónak. Ezen kívül ha ülsz, megfelelő testtartásra kényszerítő széken ülsz, ha állsz, van alattad álláskönnyítő szőnyeg, ami ellensúlyozza a hosszú ácsorgás negatív hatásait. Az asztallap fűthető, van benne vezeték nélküli töltő, rajta meg egy „biodinamikus világítást” nyújtó lámpa, ami a cirkadián ritmusnak megfelelő erősségű és minőségi fényt ad minden napszakban, ami segíti a hormonháztartást és a pihentető éjszakai alvást.

De méltatlanul mellőztük eddig a növényfalat, pedig az épületeket egészségi szempontból minősítő WELL rendszer azt ajánlja, hogy minden munkaállomástól maximum 10 méterre legyen élő növény, vizes látványosság vagy kilátás a természetre. Ezt a megoldást most a finn NAAVA cég itthon is kapható fala szolgáltatta.

A BH-ban kiállított fal semlegesíti az illékony szerves vegyületeket, csökkenti a szállópor mennyiségét, tisztítja és párásítja a levegőt. És mitől okos-intelligens? Mert

időjárási műholdak és szenzorok támogatják, így mindig optimális mennyiségben kapja a tápoldatot, gyakorlatilag folyamatosan gondozzák távolról, automatikusan, a helyszínen elég a tartályát cserélgetni havonta.

A növényfal egyben a légtechnikai zóna határát képezi, együtt a munkaállomással pedig egy virtuálisan zárt, mégis átjárható teret képez.

Még személyesen is megnézheted a kettőst, és kérdezhetsz is róluk az alábbi helyszíneken:

    • 2022. szeptember 30- október 14. Siemens Konferencia Központ (1143 Budapest, Gizella út 51-57.)
    • 2022. október 14. - november 4. BudapestONE bejárat, kávézó mellett (1112 Budapest, Balatoni út 2/a)

(Forrás: Wellstandard)

Ez is érdekelhet:

Passzívház és okosotthon is készülhet vályogból és szalmából

Napelem a vályogházon, elektromos autót tölteni a faházból? Simán lehetséges: egy jól megépített ökoház egészségesebb az átlagnál, és jól megvan a legtöbb új technológiával.

Minimális anyagmennyiség is elég egy praktikus, vagány bútorhoz

Rafináltan egyszerű, minimalistán maximalista a Nood íróasztal: vérbeli dizájntermék, aminél a kinézet nem megy a használhatóság rovására.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Már most felkészülnénk a júniusi választásokra ezzel a spanyol lánnyal

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés