Vagdalt malachús fokhagyma mártásban, savanyított káposzta, teák, üdítők, friss zöldség és gyümölcs – ez nem egy kínai étterem menüje, hanem a Tienkung űrállomásé.

Kína egyre komolyabban veszi az űrkutatást, az űripart és egyáltalán mindenféle űrtevékenységet. Ennek számos jele van, most emeljünk ki egyet, aztán azon belül még egyet: hamarosan útnak indul a Tienkung űrállomás, ami kisebb lesz ugyan a Nemzetközi Űrállomásnál, de a kevesebb asztronauta számára jóval kényelmesebb lesz annál.

Olyannyira, hogy a legénységet 120 féle étellel láthatják majd el, köztük friss zöldséggel és gyümölccsel.

A „menüt” a kínai űrhivatal az asztronautákkal együtt dolgozta ki, és többek között olyan fogások lesznek majd, mint

  • vagdalt malachús fokhagyma mártásban
  • kung bao csirke
  • borsos marhahús
  • savanyított káposzta.

De lesznek teák, üdítőitalok, levesek és még friss gyümölcsök és zöldségek is hűtőszekrényekben – írja a CCTV-re hivatkozva a Space.com. Nyilván ne gondoljunk púposra pakolt ezüsttálcára: az ételeket csontmentesen, szilárd állapotban, kisebb adagokban tárolják majd, és a levest sem lehet csak úgy kanalazgatni a mikrogravitációban, mindenesetre az ellátmány kérdésében nem ismernek tréfát.

Még egy kisebb konyhájuk is lesz mikróval, hogy a legénység bármikor melegételhez juthasson, ha szeretne. Mivel a mikrogravitációs környezetben csökken az ízérzékelés, fűszeres szószok és mártások is járnak majd a menühöz.

Az űrállomás mindemellett kényelmes is lesz: igaz, csak három űrhajós férhet el rajta, de a legénységi kabin tágasabb az ISS-énél, például dupla ágymatraccal. Ügyeltek a zajszintre is, ami a laborokban 58 decibel alatt marad, míg a hálókörletekben a tervek szerint nem éri majd el a 49 decibelt.

(Forrás: Space.com, fotó: Unspalsh)

Ez is érdekelhet:

Évtizedek alatt kidolgozott taktikával előznének a kínaiak a világűrben

Kína űrprogramja egyre inkább reprezentálja a gazdasági erejét, a technológiai fejlettségét és a befolyását. Mire készülnek most, és miért lehet ez jó más országoknak is?

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában