Ezekkel a zöldségekkel nemcsak az egészségedért, de a nagyobb izmokért is tehetsz

A fehérje rettentően fontos építő eleme szervezetünknek. Viszont nemcsak húsokból vagy állati eredetű élelmiszereken keresztül juthatsz hozzá, hanem zöldségekből, ami a változatos táplálkozás szempontjából igazán örvendetes. Hát még akkor, ha vega vagy vegan vagy.

A protein nem csak az izomépítéshez (pontosabban az izomrostoknak és izomsejteknek) szükséges, egészen sokféle funkciót lát el, például elősegíti a kémiai reakciókat és szervezet védekező- és regenerálódó képességét is, és van még egy csomó tudományos dolog, amivel feleslegesen nem untatunk.

Mennyi fehérjére van szükséged?

Egy átlagembernek naponta kilogrammonként fél és egy gramm között lenne az ideális. Vagyis ha mondjuk 82 kg vagy, akkor 41 és 82 gramm között lenne az ideális. A sportolóknak – és vegyük ide azokat is, akik hetente minimum kétszer-háromszor elmennek futkorászni a Margit-szigetre vagy spinningelni – viszont a napi 1 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel illene, hogy lebegjen a szemük előtt.

A fehérje számos élelmiszerben megtalálható, a legjobb proteinforrások (tojás, hal, marha, csirkemell) viszont a vegetáriánusok és veganok számára nem játszanak.

Szerencsére azoknak sem kell aggódniuk, akik a húsmentes táplálkozást választották, mert a dióféléken, a szóján és a tofun kívül is van élet, vagyis fehérjeforrás. A megoldás a zöldségekben leledzik:

  • Brokkoli: 2 g / adag
  • Héjában sült krumpli: 3 g / közepes darab
  • Kelbimbó: 3,3 g / adag
  • Kukorica: 5 g / adag
  • Spenót: 3 g / marék
  • Szárazbab: 22 g / adag
  • Zöldborsó: 7 g / egy marék

Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy ezekben nem teljes értékű protein van, vagyis nem tartalmazzák az összes aminosavat, ennek megfelelően pedig fehérjetartalmuk sem olyan magas, mint mondjuk egy 100 grammos csirkemellfiléé (20-30 g).

A húsmentes táplálkozás nem is annyira hülyeség:

Így hat a húsmentes táplálkozás a testedre

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon