Londonban megpillanthattuk a jövő lehetséges férfiruháit
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A kínai dizájner, Hszanter Csou elvitte a show-t a pár napja véget ért londoni Fashion Week Menen. A divattervező az absztrakt, futurisztikus vonalat követve úgy döntött, hogy egy sci-fibe illő, műlábakon járó építménnyel hallgattatja el a közönséget. Aztán, hogy tényleg biztosra menjen, végül a Jetit is megidézte.

– foglalta össze a divattervező művészi ars poeticáját, amely a londoni színpadon volt tetten érhető. És valóban: a mesterséges intelligencia, a csúcstechnológia és a virtuálisvalóság-kutatás korában mi sem aktuálisabb annál, minthogy a divatszakmában dolgozók is elképzeljék azt, hogy a biológiai és technológiai evolúció milyen hatással lesz jövőbeli öltözködésünkre és megjelenésünkre.

Xander Zhou @xanderzhou @londonfashionweekmen #xanderzhou #lfwm

null

A látványos showelemek és a bizarr formatervezés ellenére Csou odafigyelt a részletek kidolgozottsára is, amelyek jól illeszkednek egy jövőbeli modern férfi lehetséges ábrázolásához –  legalábbis az ő elgondolásában: a bemutatott outfitekben mintás garbók, high-tech felsők, színes okosszemüvegek, rövid ujjú ingek, átlátszó kabátok és fényes bőrnadrágok is helyet kaptak. A tervező szerint egyébként

Ha viszont figyelembe vesszük azt, hogy földtörténeti szempontból egy jégkorban élünk, így a klímaváltozás – amelyre az emberi tényezők is csak rásegítenek – érezhetően a felmelegedés felé taszít minket, akkor már nem igazán értjük, hogy ez a műlábakon kihordott Darth Veder-outfit miképpen fogja túlélni a szelekciós mechanizmusokat.

Nem úgy fest ugyanis, hogy az emberfia évtizedek múlva – amikor a légi közlekedés az életünk szerves része lesz, a világ sokkal nagyobb sebességre kapcsol, a technikai eszközök pedig hatékonyabbak és kifinomultabbak lesznek –, rá lenne szorulva arra, hogy gólyalábakon közlekedjen, és úgy nézzen ki, mint egy túlsminkelt űrlény a Doctor Whoból, aki már fél éve él Tetétlenben kísért. Ez az aranyosan naiv ábrázolás – a Spock-frézával együtt – még működött évtizedekkel ezelőtt, de ma már annyi értelme van, mint négydimenzióssakk-versenynek egy magyar valóságshow-ban.

A jövő már nem a csicsás-mókás furalények, hanem az intellektuálisan, érzelmileg és fizikailag is emberekre hajazó robotok és mesterséges intelligenciák irányába tart. Igazán bizarr volna, ha közben meg pont mi válnánk vámpírágikká.

Na de tegyük hozzá, hogy a videóban látható bemutató szándékosan tolja ki az végletekig a figyelemfelkeltést, Csou viszont több olyan ruhát is tervezett, amely már tényleg beleférhet a jövőről alkotott elképzeléseinkbe. Bár kicsit továbbra is az az érzésünk, mintha a Back to the Future 2015-ös vízióit ültette volna át mondjuk három évtizeddel későbbre.

Egyébként igen, jól látod, az egyik képen a batyus Jeti is megjelent – akit ezek szerint évtizedek múlva megtalálnak, de integrálni a társadalmunkba nem sikerül, így vélhetően a kor divatirányzatának megfelelő szőrmés szemeteszacskóval bandukol a hátán:

De ennyit a tudományos megközelítésről, itt végül is egy művészi elképzelésről van szó, amely a divat és a technika kapcsolatát jeleníti meg előttünk egy lehetséges jövőben. Koncepciónak meg elmegy, főleg, hogy ennél bizarrabb dolgokat is láttunk már, amelyeket egyébként tök komolyan tolnak a mostban az arcunkba:

(via)

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.