Ki lesz az év bartendere? Hat versenyző került a döntőbe, köztük Horváth László, de a végén csak egy maradhat!
Profil
Név: Horváth László
Életkor: 30 év
Lakóhely: Nyíregyháza
Munkahely: Club Macallan
– Miért döntöttél e a szakma mellett?
– Kicsit közhelyes, de a Cocktail című filmnek nagy szerepe volt a választásban. A szakmai rész fogott meg természetesen.
– Milyen személyiségjegyekkel kell rendelkeznie egy jó bartendernek?
– Azt kell vallania, hogy a vendég az első. Vannak nehéz esetek, kellemetlen kuncsaftok, de ez az alap. Jó modor és valamiféle pedagógiai érzék, hogy képesek legyünk meggyőzni, ha úgy alakul a helyzet.
– Mennyire kell értenie az italokhoz, alapanyagokhoz?
– Nagyon. De nem csak az italokhoz, hanem a fűszerekhez, teákhoz, tejszínhez, gyümölcsökhöz is.
A verseny menete
Hogy ki lesz az ABSOLUT UNIQUE Bartender? Az, aki úgy kever, mint senki más, aki nem ismer lehetetlent, ha koktélokról van szó, és a vendéglátás a kisujjában van.
Az ABSOLUT Vodka minden résztvevő tudását próbára tette egy teszt segítségével. A tíz legnépszerűbb és a tíz leggyorsabb hibátlan tesztet kitöltő bartender került be a top húszba. Ezt követően az ABSOLUT egy titkos vásárló segítségével, előre meghatározott szempontok alapján tesztelte a versenyzőket a munkahelyeiken. A legjobban teljesítők kerültek be a Titánok közé, akik közül a végső összecsapás során, a január 14-én megrendezendő Titánok Harca UNIQUE Edition versenyből kerül ki az ABSOLUT UNIQUE Bartender.
A legjobb egy különleges, személyre szabott, privát bartender-coachingot nyer Nagy Zoltánnál, a London Academy of Bartenders vezetőjénél, a Boutiq’Bar tulajdonosánál, valamint részt vehet egy kétszemélyes hétvégén az Abacus Business & Wellness Hotel****Superior- ban. Emellett egy exkluzív ABSOLUT barszettel is gazdagodik, továbbá jelentős médiaszereplésben is része lesz.
– Mi a leggyakoribb hiba, amit bartenderek el szoktak követni?
– Az, hogy receptből dolgoznak. Fontos tudni a receptet, de sokszor alkalmazkodni kell a körülményekhez. Aki béna, azon az sem segít, ha tudja a receptet.
– Mi volt az első koktél, amit életedben készítettél? Emlékszel még rá?
– Egy Singapore Sling, de nem az eredeti verzió, hanem egy modernizált variáció.
– Milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki jó bartender legyen?
– Kézügyesség, ízérzék, állóképesség. Mindig ugyanúgy kell hozzáállni a vendéghez, és otthon kell hagyni a problémákat. Aki nem akar erre a pályára menni, az ne is vágjon bele.
– Mit iszol, ha munkaidőn kívül betévedsz egy jó koktélbárba?
– Caiprinhát, de vodkázni is szeretek.
– Ha civileknek ajánlanod kellene egy koktélt, ami egyszerű alapanyagokból áll, és otthon is elkészíthető, melyik lenne az?
– Vodka, narancslé és gránátalmaszirup. Vagy a Cuba Libre és lime. Ezek egyszerűek, de kiválóak.
– Melyik a legjobb sztori, ami a munkád során megesett veled?
– Görögországban történt, hogy megkért a bár tulajdonosa, készítsek egy olyan koktélt, ami szerintem jellemző a görögökre. Kávélikőrt, ouzót kevertem össze, és még két alapanyagot. Hatalmas sikere volt! Apróság, de ennek nagyon örültem akkor.
– Mikor dobtál el utoljára üveget?
– Körülbelül két hete. Dobás közben hozzám szóltak, és kicsit meg is löktek.
– Mi volt a legfurcsább dolog, amit vendég valaha kért tőled?
– Sokszor kérnek tőlem két deci vodkát. Nem tudják a centiliter meg a deci közötti különbséget. Egyszer kiöntöttem a két decit, csak hogy lássam, mit szólnak hozzá.
– Mondunk három alapanyagot: ABSOLUT Vodka, lime, cranberry. Mit készítenél belőle?
– Alapból a Cosmopolitan ugrik be.
– Ha hátralévő életedben csak egy koktél ihatnál, mi lenne az?
– Maradnék a Caipirinhánál.
– Ha lenne egy alapanyag, amit eltörölhetnél a föld színéről, melyik lenne az?
– Minden italért odavagyok, de esetleg a Jägermeister, mert ugyan népszerű ital, de nem tudnám használni.
– Mi volt a legnagyobb jatt, amit valaha kaptál?
– 5000 forint.
– Van-e 2013-ra szakmai célod?
– Az a célom, hogy kitanuljam a molekuláris mixológiát, és hogy fejlesszem a flair képességeimet.
Ismerd meg a többi döntőst is!
Itt tudhatsz meg többet a Titánokról!
Tudj meg többet az ABSOLUT UNIQUE Bartender versenyéről!
(x)