A birodalom romjain

Már írtunk arról, hogy a britek milyen kétségbeesetten próbálnak ételeket gyarmatosítani más nemzetek konyháiból, eddig főként az indiai konyha egyes fogásait próbálták kisajátítani, bár nem sportszerű ismét ekézni az angol nemzeti gasztronómiát, mert ott van például a fish and chips, az intézményesített angol reggeli, és persze ott a kátrányszerű marmite, amit egy ismerősöm is kedvel, de ő nem számít, mert skót és Angliában nőtt fel. Na de kanyarodjunk vissza a derék taljánokhoz és főszereplőnkhöz!

Misszió

Előfordult már, hogy szeretted volna meglepni a barátnődet egy gyertyafényes vacsorával? Vagy felhívtál volna egy randipartnert a lakásodra, hogy megvillantsd, mekkora séf és ínyenc is vagy? Bizonyára, de aztán rájöttél, hogy nemhogy nem tudod, mi a különbség a makaróni és a macaron, vagy a tortellini és a tortilla között, de még azzal sem vagy tisztában, hogy van-e a konyhádban tésztaszűrő. Sebaj! Most itt a lehetőség, hogy elsajátítsd az alapokat, és tudásoddal akár már ma este levedd a barátnődet vagy kiszemeltedet a lábáról!

Lasagna

Nem fogunk kertelni, a lasagna (eredeti, olasz írásmód szerint: lasagne) elkészítése némi kitartást igényel, nem bonyolult étel, de pár fokozattal összetettebb, mint egy rántotta. A lasagna szerkezetét tekintve három részből áll: 1. tészta, 2. ragu, 3. besamelmártás. A tésztát hardcore fokozatban akár magunk is készíthetjük, de ettől most eltekintünk, különben egy egész napos programot kellene ajánlanunk. Vegyük meg szépen a lasagna lapokat boltban, tökéletesen megfelelnek a célnak. Egy közepes méretű tepsiben 6 izmos adag készül el, ehhez nagyjából 6-8 tésztalap kell. Egyszerre csak 2 lapot főzzünk, különben összeragadnak és szétszakadnak, szóval kettesével főzzük meg őket. Ezt a műveletet nagyjából fél óra, vagyis elég akkor nekifogni, ha már rotyog a ragu.

Ragu

Ez nagyjából ugyanaz mechanikailag, mint egy átlagos bolognai ragu, de néhány helyen eltérünk tőle. Apróra vágott hagymát és egy gerezd fokhagymát olivaolajon megpárolunk. Mehet bele kockára vágott bacon (10 dkg), 2 nagy fej kockára vágott gomba, majd 80 dkg darált marhahús. A húst pirítsuk, amíg beszürkül, majd jól sózzuk, borsozzuk, és jöhet egy evőkanál szárított oregánó is. Öntsük fel 2 deci jó minőségű fehér borral, majd nagy lángon pároljuk el a bort. Ha elpárolgott, akkor vegyük vissza a hőfokot, és jöhet fél liter paradicsomszósz. Paradicsomszósz tekintetében három fokozat létezik: 1. üveges, ízesített szószok (Bertolli, Uncle Ben’s, Jamie Oliver, stb.) 2. Paradicsomkonzerv saját kezűleg beízesítve. 3. Friss paradicsomból főzött, saját ízesítéssel. Aki nagyon ráér, válassza a 3-ast, mi most a kettes opciót kínáljuk, mert a mai modern férfinak ritkán van ideje ilyesmire, plusz ez a Legénykonyha rovat, és itt az arany középút felé hajlunk. Szóval konzervparadicsom a fazékba, majd nyomkodjuk szét a paradicsomokat. Közepes hőfokon rotyogtassuk jó negyven percig, amíg besűrűsödik, majd húzzuk felére és keverjünk bele egy tojást és két evőkanál tejszínt.

Tribute

A lasagna köztudottam Garfield kedvenc étele, de főzéshez aláfestőnek nem a kövér macskáról szóló rajzfilmet, hanem Jovanottit ajánljuk. Serenata Rap!

Besamelmártás

A besamel nem egy francia sanzonénekesnő, vagy egy parfüm, hanem egy krémes, finom mártás. A készítés az elején általában veszett ügynek tűnik, ugyanis a mártás jó darabig nem akar besűrűsödni, de ne adjuk fel, várjunk még 5-10 percet és az esetek döntő többségében rendben lesz, feltéve, ha betartjuk a receptben leírtakat. Forraljunk fel fél liter tejet, majd tegyük félre. 2 evőkanál vajat olvasszunk fel, majd tegyünk bele 2 evőkanál lisztet és keverjük csomómentesre, és tegyünk bele egy csipetnyi szerecsendiót is. Lassan öntsük hozzá a tejet, dobjunk bele egy babérlevelet, és lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd takarjuk le folpakkal, hogy ne bőrösödjön be. A babérlevelet dobjuk ki belőle. Mielőtt rátennénk a lasagnára, keverjünk hozzá 2 dl tejszínt.

Nők és férfiak

Az általános helyzet az, hogy a hölgyek szerint nagyon is vonzó, ha egy férfi feltalálja magát a konyhában. Az Asztal egy személyre rovatunk vendégeit – mind csupa gyönyörű és tehetséges nő, mint például az isteni Kerekes Vica itt balra – rendszeresen megkérdezzük arról, hogy mi a véleményük a főzőcskéző pasikról. Harcsa Veronikát idéznénk példának: „– Nagyon vonzó egy pasiban, ha elragadtatással tud csinálni valamit. A főzés számomra az érzékek birodalma. Ha belegondolsz, minden érzékünket használjuk közben, ízlelés, szaglás, tapintás, szükség van a kreativitásra, szinte már művészet. Ha egy férfi jól főz, az nagyon vonzó!” Kapizsgáljátok már?

Összerakás

A tepsi alját vajazzuk ki, ami azt jelenti, hogy egy darab vajat kenjünk szét benne. nem kell, hogy vastagon álljon az aljában a vaj. Ezután jöhet egy réteg ragu, majd tészta. Erre jöhet egy újabb adag hús, egy adag besamel, majd egy újabb tészta. Még egyszer ugyanez a trió ebben a sorrendben, majd a tetején egy tésztasorral zárjuk le, ezt kenjük meg besamellel, és szórjuk meg reszelt parmezán sajttal. Ha nem előre lereszelt fűrészporra emlékeztető, sajtszerű képződménnyel szórjuk meg, hanem valódi parmezán sajttal (nagyjából 1500 Ft-os csomagban kapható) az nagyságrendekkel javítani fogja a végeredményt. 180°C fokra előremelegített sütőben süssük negyven percen át, vagy amíg a teteje megbarnul. A sütőből előbukkanó forró, krémes rakott tészta az egyik legzseniálisabb finomság a világon, nem csoda, ha az angolok szemet vetettek rá!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Nézd meg az anyját, vedd el a lányát? Gracie édesanyja Penthouse-modell volt…

Tudományos eredmények mozdítják előre az ártalomcsökkentést

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés