A magasság kérdésének fitogtatása amolyan axiómája a férfi létezésnek, amelytől korszellemtől függetlenül képtelenek vagyunk szabadulni – még ma, az ész és a digitalizáció virágkorában sem, amikor csatáinkat legtöbbször képernyő előtt ülve, egy irodában vívjuk meg.

„A magas embereket automatikusan tekintéllyel ruházzuk fel, az alacsonyabbak akaratlanul is behódolnak nekik. A magasak pedig önkéntelenül elvárják a behódolást” – olvashatjuk Brandon Hackett, azaz Markovics Botond magyar sci-fi-író Az időutazás napja című művében.

Ez érthető is valahol, hiszen egy olyan belénk kódolt evolúciós tényezőről beszélünk, amely mind a párválasztás, mind az életben kivívott sikerek szempontjából lényeges lehet. De persze ahogy a családot, úgy a magasságunkat sem választhatjuk meg, viszont ha elég leleményesek és felkészültek vagyunk, gondoskodhatunk róla, hogy javítsunk az összképen – ehhez csupán arra van szükségünk, hogy tudatosabban álljunk hozzá a vásárláshoz és öltözködéshez. Lássunk akkor hát néhány olyan tanácsot, amely nagyon is hasznunkra válhat ez ügyben.

1. Kerüld az überlaza nadrágokat

Az első, amit megtehetsz, hogy kerüld az undergroundszerű trottyos, überlaza stílust nadrágok terén, és próbálj méretedhez illő darabokat beszerezni, amelyek lehetőleg az övvonaladig érnek fel. Ezzel optikailag maximalizálhatod a lábaid hosszúságát, azt pedig ugye nem kell ecsetelnünk, hogy a hosszú lábak kiemelése fontos tényező a magasabbnak tűnő megjelenés szempontjából.

2. A fekete magasít

Az elmélet szerint ha színes göncök helyett odafigyelsz arra, hogy monokróm árnyalatú legyen az outfited, akkor mindez azt az illúziót keltheti, mintha magasabb lennél. Minél sötétebb ruhákban vagy, annál jobb, és ha mindenképp behoznál egy kis színt is a buliba, ügyelj arra, hogy a sötétebb, feketébb árnyalatokra alapozz lent, a nadrág, cipő és zokni tájékán, a világosabbakat pedig az öltözeted felső részén összpontosítsd.

3. A zakó a barátod

Azzal nem mondunk újat, hogy egy testhez illő, elegáns zakóval elég nehéz mellényúlni. És bizony itt is jól jön egy remek darab, ugyanis vizuálisan felépíti, kihangsúlyozza a vállaidat, megnöveli a mellkasod szélességét, derék tájékán viszont karcsúsít – ez a kombó pedig növeli a magasság érzetét. De persze érdemes odafigyelni arra, hogy az ing vállvarrása pontosan a vállcsontod környékén legyen: ne legyen beljebb, és ne is lógjon, mert minkét eset levágja vizuálisan a vállaidat, ez pedig amellett, hogy nem tesz vonzóbbá, bizony a magasságodra sem vet jó fényt.

4. Keress egy jó szabót

Ahhoz viszont, hogy olyan zakót, öltönyt kapj magadra, amely tényleg kiemeli az említett adottságaidat, mindenképpen szükséged lesz egy jó szabóra – ez az állítás akkor is áll, ha nincs gond a magasságoddal, de ha nem Colosnak becéztek a suliban, akkor talán még inkább érdemes keresni egyet. A legtöbb öltöny úgy van kialakítva, hogy egyszerre akár több férfiméret számára is hordható legyen. Tehát akinek nincs egy kiváló szabója, azon jó eséllyel túlságosan laza lesz a darab, a lazább ruhák pedig – lásd az egyes pontot – nem emelik ki a magasságodat. A kellemesen passzos öltözet a kulcsa annak, hogy magasabbnak tűnj.

5. Figyeld a csípődet

A szabály egyszerű: olyan pólót érdemes hordanod, amely nemcsak bőségben és a kulcstájékokon – váll, mell, kar – illik hozzád, de a hosszúsága sem merészkedik túl a csípőtájékon. Ha ez mégis megtörténik, akkor nagyjából azt a vizuálist hatást eredményezi, mint az überlaza nadrágok. Ingeknél is áll a dolog: miután kiválasztottad a megfelelő méreted, már csak be kell tűrnöd azt – de persze nem mindegy, hogy. Továbbá ha kitűrve viselsz inget, ráadásul enyhén hosszú is a darab, amellett, hogy furcsán fogsz festeni, a felsőtestedet aránytalanul megnöveli, a lábaidat pedig túlságosan kisebbíti. Ezt pedig nem akarhatod.

6. Ne viselj rövid ujjú inget

A szabály itt is áll: a hordott ruháid egyfajta optikai illúziót hoznak létre – esetünkben a rövid ujjú ing még rövidebbnek tüntethetni fel közel sem kézilabdakapusra emlékeztető karjaidat. Ha pedig a karod rövid, akkor ugye más is – na jó, azért nem minden. A rövid ujjú ingek helyett érdemesebb hosszú ujjúakat hordani, amelyeket melegben bátran felhajthatsz. Ez így amúgy is sokkal jobban néz ki. Így nemcsak profibb lesz a megjelenésed, de magasabbnak is tűnsz majd. Win-win.

7. Viselj egyszerű kiegészítőket

Érd el, hogy a tekintetek az arcodra, a vállaidra, a mellkasod fölé fókuszáljanak. Kerüld az olyan kiegészítőket, amelyek a mellkasod alatti részre hívják fel a figyelmet, így a csillogó vagy túlfényes cipő, extravagáns órák vagy övek nem tűnnek a legjobb választásoknak – már ha egyáltalán képben voltak eddig nálad. De ha mindenképpen szeretnél játszani egy kicsit, s kitűnni a tömegből, akkor a kalappal vagy a díszzsebkendővel bátran megteheted.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában