Lehet, hogy fel sem tűnik, de (elméletileg) a csajod blúzán máshol – a bal oldalon – vannak a gombok, mint a te ingeden – a jobb oldalon. Talán egy kicsit érdekel is, hogy miért. Elmondjuk.

Több elmélet is létezik

Az első mai értelemben vett gombok a 13. században jelentek meg Németországban. Korábban, már a bronzkorban is jelen voltak, de csak díszítő funkciójuk volt.

A férfiek esetében azért kerülhettek jobb oldalra, mert:

  • Évszázadokkal ezelőtt is a jobb kezesek voltak többségben, vagyis azzal a kézzel fogták, forgatták a fegyvert – ami ugye akkoriban eléggé gyakori dolog volt –, ezért a szabadon maradó kézhez, azaz a balhoz igazították a gombokat. Korábban ugyanis harchoz és párhajhoz lecsatolták a felöltőt.

A női ruhákon pedig azért lehet bal oldalon, mert:

  • Itt is előkerül a jobbkezesség. A nők a bal kezükben tartották a csecsemőt, hogy az ügyesebb kezük szabadon maradhasson, amivel könnyebben ki tudták gombolni a blúzt a szoptatáshoz.
  • De a lovaglás miatt is lehet, a nők ugyanis féloldalasan ülték meg a lovat, az oldalnyergeket is ehhez alakították ki, vagyis a lábak menetirány szerinti bal oldalon voltak. Ebben a testhelyzetben viszont előrébb került a jobb felsőtest, vagyis a balos gombolást azért találták ki, hogy kevesebb por, hideg jusson be a gombok között.

Ez lehet a legvalószínűbb magyarázat

Korábban a tehetős nőket szolgák öltöztették, akiknek jobban kézre állt, ha bal oldalon voltak a gombok. A szegényebbek is követték ezt a divatmintát, így maradt ezen az oldalon.

(via)

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában