Itt a hideg, az eső és a nyirkosság. Segítünk dzsekit, kabátot választani, mert más kell átmeneti megoldásnak, városba, túrázáshoz vagy hideg ellen. Mutatjuk, mi és miért.

Ha vonakodva is, de csak megjött az ősz, az igazi ősz, amikor hideg, meleg, esős, napos, száraz, esős, felhős, napos idő akár egy napon belül többször is váltja egymást. Nincs is baj ezzel, mindaddig, amíg van megfelelő ruházat, amiben átvészelheted ezt a sokféle, folyton változó időjárást.

De hogyan választunk ilyet, és mikor melyiket vegyük fel a sok spéci ruházatból?

Ebben segítenek a Helly Hansen szakértői, akik egy „esőkabát kisokost” állítottak össze, hogy tutira megtaláld a számodra passzentos darabot. Ehhez első lépésben kategóriákra osztották az esőkabátokat, majd leírták azok legfőbb jellemzőit, és a választás szempontjait.

Ami jó, ha mindig nálunk van

A széldzsekiket direkt könnyűnek tervezték, ezért jellemzően nincs a komoly esővédelemhez szükséges réteges szövetszerkezetük, egy enyhe záporeső ellen mégis védelmet nyújthatnak. Szóval praktikus egyet a táskádban tartani, de ne várd, hogy egy komolyabb esőzésnél is helyt álljon. Jellemzően a vízlepergető skála első harmadában helyezkedik el egy széldzseki.

Városba

Különös, de egy tipikus városi úthoz már igazán a fenti széldzseki a jó választás: vízállóság mellett jó légáteresztőség is kell, és különösen fontos az izzadság megfelelő elvezetése, amikor fel-le szállsz a tömegközlekedési eszközökre/ről, bringázol, kutyát sétáltatsz, miközben az időjárás párás és nedves.

Biztos tapasztaltad már, hogy a tested előbb izzad le, minthogy a kabátod elázna. A kulcs ilyenkor a többrétegűség: a belső membrán réteg elevezeti a nedvességet, míg a külső a csapadéktól véd meg.

A Helly Tech technológiának köszönhetően ezek a darabok (mondjuk egy Dubliner Jacket) intenzíven vízállóak és extra légáteresztőek, közepes vízállósággal is tökéletesek a rohanós hétköznapokhoz.

Extra esős időre

Ki nem találnád, de az órákon át zuhogó esőre a maximális, 6/6-os vízállóságú darabok a megfelelőek. A PVC-mentes anyag rendíthetetlenül ellenáll a legkomolyabb felhőszakadásoknak is, rugalmas, sztreccses anyaga biztosítja a mozgásszabadságot, míg a puha belső rész kényelmet biztosít. Bár a Helox kabát nem légáteresztő, hegesztett varrásai vízzáróak, így a lehető legzordabb viharban vagy órákon át tartó esőben is védelmet nyújt.

Hidegbe

Külön kategória a hideg: Ha mindig fázol, keress bélelt esőkabátot. A szintetikus bélések pehelykönnyűek, mégis gondoskodnak a melegről, akkor is, ha kívülről nagy mennyiségű csapadék zúdul rád és a kabátra.

Extrák

A fentiek már segíthetnek a választásban, ám jó tudnod, hogy még finomhangolhatsz is az igényeid szerint. Ha fontos a mozgásszabadság, és szereted, ha könnyen fel- és levehető, eltehető a kabát, válassz rövid, derékig érő fazont, míg ezzel szemben a hosszabb kabátok a tested nagyobb részét fedik le, ezáltal nagyobb védelmet biztosítanak, de néhány szabadtéri tevékenységnél zavaró lehet.

A gallérok és a kapucnik is befolyásolhatják döntést, míg akár a gyapjúval bélelt zsebek is segíthetnek a választásban. Végül ne feledd a gumicsizmákat sem – mert hiába maradsz száraz felül, ha a lábad hideg és vizes lesz!

(Forrás, fotó: Helly Hansen)

Ez is érdekelhet:

Hogyan zajlik egy hegyi mentés? Ezt is megtudtuk a Nemzetközi Hegyimentő Napon

Hogyan zajlik egy hegyi mentés és a hógyártás? Hogyan működik a hótaposó gép? Ez is kiderült a Mátraszentistváni Síparkban megtartott Nemzetközi Hegyimentő Napon.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Segítünk, hátha egyszer azzal nyerhetsz nagy pénzt, ha tudsz mondani egy dominikai modellt

A világ legszebbjei közé választottak egy budapesti konyhát

További cikkeink a témában