Elegancia, lazaság, sárm, stílus és magabiztosság. Öt hívószó, amelyek nem csak a modorodban, hanem a fellépésedben is elengedhetetlenek, ha igazán férfiasan megnyerő szeretnél lenni. Udvari etikett órát nem tartunk, ellenben azt ától zéig el tudjuk mondani, milyen ruhákat viselj, hogy egy Axe-reklámnál is ellenállhatatlanabb benyomást gyakorolj mindenkire.

Az ember hajlamos különválasztani az irodai megjelenését a munkán kívüli öltözékétől: míg az előbbit gyakran fojtogató, testidegen öltönyös-inges valaminek definiáljuk, addig a szabadidős szerkó testesíti meg a szabadságot: bő póló, kényelmes gatya, sportcipő 'oszt kész. De van az a stílus, amivel a kettőt tökéletesen ötvözheted, méghozzá úgy, hogy egyszerre lesz kényelmes viselet, elegáns irodai belépő és frankó street style outfit is, amiben a haverokkal lazíthatsz. Sőt, még a nőket is teljesen leveheted a lábukról. A titok két szó: Smart Casual.

Mi ez? 

A Smart Casual egy elegáns, férfias, hivatalos, de mégis lezserül informális öltözködési forma. A szett persze nem felel meg egy Wall streeti meetinghez vagy valami olajmágnással tárgyalni. De milyen gyakran teszel ilyet, most komolyan? Viszont minden máshoz igen: irodai munkához, utána egy színházhoz vagy mozihoz, egy kocsmázáshoz vagy éttermi randihoz is ugyanolyan kifogástalan megjelenés a Smart Casual. Ha reggel elmész dolgozni és utána nincs időd átöltözni egy esti program (pl. mozi, kiállításmegnyitó, randi vagy épp családi esemény) előtt, akkor ezen már nem is kell aggódnod, mert a Smart Casual egy többarcú megjelenési forma, ami minden alkalomhoz passzol. Tehát ez a dress-kód egy igazi jolly joker.

Milyen darabokból áll?

A szett lényege, hogy a laza urbán elemeket kell keverned a hivatalosabb darabokkal, amitől az egész szerelés egyszerre lesz elegáns, lezser, minőségi, stílusos és kényelmes. Az alapdarab egy normál ing, amit szeretsz: nem kell kikeményített nyakú rémálmokat felvenned, nem esküvőre mész. De ugyanúgy megfelelhet egy magasabb nyakú (nem V vagy O kivágású) fehér póló is – a lényeg, hogy mindkettőt tűrd a nadrágodba. Az ingre vegyél fel egy blézert vagy egy pulóvert; az ősz beköszöntével inkább az utóbbit ajánljuk, hozzátéve, hogy az ingre húzott pulcsi egy férfin a női szívek és térdkalácsok ellágyítója – sok netes szavazás szerint a legszexibb dolog, amit egy férfi felül viselhet az egy könyékig feltűrt ing, rajta egy pulóverrel.

 

Ezután jöhet a többi: a Smart Casualbe teljesen belefér, hogy farmernadrágot vegyél fel alulra. Nem kell feltétlenül élére vasalt, hivatalos öltönynadrágba bújnod: egy sötétebb színű, nem szakadt farmer tökéletesen megy az ing-pulcsi szetthez. Emellett a gyapjúflanel, a pamut-twill, a vászon és a szövet is baromi megnyerő választás lehet. Ügyelj viszont a méreteidre: válassz szűkebb szárú nadrágot (a teljes cuccot elronthatja, ha úgy lóg rajtad a gatya mintha egy elefántról loptad volna le), de ne is olyat, ami cérnapattanásig feszül ágyékban és combban. Az idei évben nagyon népszerű lett a felhajtott farmer, aminek a technikáiról bővebben olvashatsz ebben a cikkben.

 

A Smart Casual stíluskeverésének szabadsága az is, hogy nem kötelező makkos cipőt felvenni a hivatalosabb megjelenéshez. Teljesen jó lehet egy egyszínű, kényelmes vászoncipő, egy boka fölöttig érő bakancs vagy épp egy bőr surranó. A lényeg, hogy a vad, színes sportcipőket kerüld, mert nagyon el fog ütni a szereléstől és az ápolt megjelenésbe beletartozik az is, hogy boxold ki azt a lépőt néha, okés?

Kiegészítők

Az apró dolgokon rengeteg múlik, úgyhogy figyelj rá, milyen kiegészítőkkel fejezed be a Smart Casualt. Például a tizenöt évvel ezelőttről megmaradt, szegecses-sötétbenvilágítós-deszkás Volcom övedet felejtsd el, ellenben egy fémcsatos textil darab vagy egy patinás bőröv zseniálisan mehet mindehhez. Ízléses, stílusos és nagyon zsivány extra lehet egy gyönyörű óra – ajánlottunk már sok százat a Player hasábjain, úgyhogy nálunk könnyen inspirálódhatsz idődizájn-ügyben. Táskákból is kerüld az olcsó hatású, a túl színes és a gagyi darabokat: menj rá a monokrómabb irat- és laptoptartókra vagy oldaltáskákra. Végül pedig a Smart Casual koronája tud lenni hidegebb időkben egy jól irányzott sál, amit hanyag eleganciával átdobsz a nyakadon.

Szóval ha minden alkalomhoz passzoló szettet szeretnél összeállítani, amiben igazán férfiasan és megnyerően nézel ki, akkor pár alapdarab beszerzésével te is tökélyre viheted a Smart Casualt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában