A korpásodást senkinek sem kell bemutatni. Időközönként felüti a fejét, majd eltűnik, aztán ismét visszajön, mint Schwarzi a Terminátorban. A korpásodás elleni sampon mindenkinek eléggé alap, azonban ez egyedül nem mindig oldja meg a problémánkat. Összeszedtünk így néhány olyan tippet, amelyről még talán nem hallottál, de elég hasznos lehet.

Hajszárító

Csak óvatosan a hajszárítóval! Az alapból nem túl ildomos, hogy nagyon közelről égesd a hajtüszőid, de ezt a szokást a fejbőrőd sem fogja meghálálni. Ha hajat szárítasz, közepes fokozaton, lehetőleg ne forró levegővel, elegendő távolságból tedd. A rendszeres és intenzív hajszárítás ugyanis könnyen hajkiszáradásba megy át.

Táplálkozás

Az vagy, amit megeszel – és bár a hajszálak biológiailag élettelenek, a hajgyökér nem az. Azaz a részed.

  • Javasolt a zsíros, cukrok ételek elkerülése – a fejbőrön élő élesztőgombák ugyanis szeretik ezeket csipegetni,
  • a zöldség-gyümölcs kombó viszont ezúttal is javasolt,
  • ahogyan a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása is.
  • Az ómega–3 zsírsavak is segíthetnek, ugyanis nemcsak védik a bőr és a haj egészségét, de a túlzott faggyútermelést is akadályozzák – ha pedig utóbbi szabályozórendszere felborul, akkor a korpásodásra is megnő az esély. Ezeket a zsírsavakat főleg magvakban és halakban találod meg.

Ízirájder üzemmód

Próbálj sokat pihenni, és keveset stresszelni a dolgokon! Mint a betegségek zöménél, a korpásodásnál is közrejátszik ugyanis ez a két faktor.

Hajápolás

Jó, jó, csak kikötünk a samponoknál. De máshonnan megközelítve: ne mosd naponta a hajad samponnal, hiába is tömi beléd ezt a szépségipar. A sampon fő funkciója a felesleges olajok, szennyeződések eltávolítása, viszont – már ha nem vagy egy részeg orosz bányász – általában egy egyszerű öblítés is megteszi ezt. A jobban lerakódott csomagot pedig elég lemosni samponnal minden második vagy harmadik napon, ellenkező esetben könnyen kiszáríthatjuk a fejbőrünket.

Hajkondicionálás: ezt viszont akár naponta is bevetheted, miután hajat mostál. Ez lényegében vitaminokkal és tápanyagokkal látja el, na és hidratálja a hajat, illetve a fejbőrt, valamint elejét veszi a kiszáradásnak.

Napsütés

A fejbőr mindenekelőtt bőr. Azaz le tud égni, ki tud száradni már attól, hogy a nap rápillant. Vagy másnapos vagy. Ha pedig hámlani kezd, az már régen rossz. Ha rövid a hajad, erős napsütésben akár kenhetsz a fejbőrödre is naptejet, bár ez nem a tökéletes megoldás, főleg akkor, ha hosszabb a séród, ugyanis ebben az esetben előszeretettel zsírosítja is azt.

A Sachajuan termékét pont erre a célra fejlesztették ki: véd az UV-sugárzástól, továbbá erősíti is a hajat, de nem zsírosítja azt. Nyári csapatáskor jó barátod lehet.

Orvos

Ha minden szál szakad, és nem tudsz győzedelmeskedni az ádáz korpásodás ellen, akkor nem maradt más, mint a bőrgyógyász. Természetesen vannak jól bevált házi receptek, készítmények és módszerek is, azonban egy szakértő szem sosem árt, főleg, ha a baj tartós.

Ez is érdekelhet:

Egy új család felel a férfiak megjelenéséért és ápoltságáért

A szépségért nem kell szenvedni, elég, ha jól választasz.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában