A férfiszakáll iszonyú praktikus dolog. A természet ruhája véd minket a hideg, a kiszáradás és az UV-sugárzás ellen, emellett viszont sármmal is felruház bennünket. Már persze akkor, ha megfelelően válasszuk ki az arcformánkhoz és a stílusunkhoz illőt, valamint az ápolását sem hanyagoljuk el.

Ebben a cikkünkben az arcszőrzet egyik fő komponensére, a bajszokra fókuszálunk, így hát előszedtünk tíz olyan közismert fajtát, amelyek közül bátran válogathatsz, ha épp unatkozol vagy újítanál a fazonodon. Bár akad olyan is közöttük, amelynek már inkább a történelemkönyvekben és a Viasat Historyn a helye, de mivel a múltunkkal érdemes tisztában lenni, valamint a szakáll- és bajuszversenyek továbbra sem hagyják kihalni őket, ezért hát nem kíméltünk téged.

Chevron

Teljes, vastag, valamint az egész felső ajkat lefedi. Klasszikus bajuszfajta, igazán férfias, ugyanakkor csak akkor érdemes emellett letenni a garast, ha a magasságos anyatermészet dús szőrzettel áldott meg bennünket. Fő jellegzetessége, hogy a felső ajak feletti fazont ék formájúra igazítjuk, legjelesebb képviselői közé tartozik Tom Selleck vagy Freddie Mercury.

Dalí

A szürrealista művészzseni bajsza mára már legendás darabbá vált, a nemzetközi bajuszversenyek egyik fő kategóriája. Külön érdekesség, hogy közel harminc évvel halála után a bajsza továbbra is tíz óra tíz percet mutat – az exhumálásra egy örökösödési eljárás miatt volt szükség még tavaly nyáron.

Ceruza

Ha már ráuntál a hagyományos, klasszikus bajszokra, kipróbálhatod ezt is, bár készülj fel, hogy kényes darab, és csak keveseknek áll igazán jól. Egyébként két fajtája is van: a ceruzavékony bajusz az orr alatt megszakadhat, illetve lehet folytonos is, mint egy ajak fölé nőtt szemöldök.

Handlebar

Handlebar, avagy másképpen biciklikormány-bajusz. Az egész alapja egy határozott chevron, amelynek megszegjük az egyik alapvető szabályát: hagyjuk túl-, illetve felnőni a szőrzetet a felső ajkak két végén. A divatos, mindennapi megoldásoktól egészen extrém példákig is elmehetünk, amikor valakinek már tényleg úgy fest a bajsza, mint egy valódi biciklikormány.

Fu Manchu

Sax Rohmer főgonoszáról van szó. Egy irodalmi karakterből ritkán lesz divatiránytű, ugyanakkor Fu Manchu kétségtelenül a popkultúra részévé vált különleges bajsza révén, nyilván erre a filmipar is rátett egy lapáttal. Ez lényegében a Dalí bajusz egy szomorú, tatár változatának is tekinthető.

Angol

A handlebar és a ceruza között van valahol félúton, amely egy két oldalra egyenesen kifent hosszú bajusz. Az Achilles-sarka a szőrzettípusnak a középső része, amelyet nehéz karban tartani, hiszen az angol bajusz esetében nem a csavarás, hanem az egyenes hatás elérése az cél.

Patkó

Igazi nehézfiúknak való, amely nagyon arcspecifikus – lágyabb vonásokhoz például egyáltalán nem ajánljuk. A patkóbajusz legismertebb hazai képviselője talán Ambrus Attila, de az amerikai pankrátorlegenda, Hulk Hogan is nehezen képzelhető el őszbe borult védjegye enélkül.

Fogkefe

Bár főként Hitler jut eszünkbe erről, a szőrzetviselet nem tőle ered – a 19. század utolsó évtizedeitől egészen a második világháború végéig népszerű volt az Egyesült Államokban és Európában is. Charlie Chaplin is hódolt a fogkefebajusz viseletének, egyrészt komikusnak vélte, másrészt praktikus volt, hiszen nem takarta a némafilmes játéknál az arckifejezéseit. Chaplin kor- és komikustársa, Oliver Hardy is előszeretettel viselte, valamint a kosárlegenda Michael Jordan is villantott már ilyet, de azért hadd jegyezzük meg, nem sűrűn látni ilyet az utcán már a 21. században.

Birodalmi

Ilyet többnyire már csak bajuszversenyeken látsz. Valamikor a 19. század végén születhetett, bár abban senki sem biztos pontosan, hogy mikor is kezdtek a férfiak ilyen bajuszt növeszteni. A tekintélyt parancsoló, dús, felfelé görbülő szakáll egy ideje viszont már mondhatni kihalt, a modernebb formájának a handlebar tekinthető. Bajusz- és szakállversenyeken az egyik leglátványosabb kategória, mivel szinte a végtelenségig lehet cifrázni a történetet.

Magyar

És a listát zárjuk a magyar bajusszal. A dús, két oldalra húzott, fölfelé pödört változat a leggyakoribb, bár a bajusz lehet egyenesebb vagy enyhén lefelé hajló. A szőrzet csak a felsőajkon, az ajakcsücsöktől legfeljebb 1,5 centiméterre nőhet, a kackiás hatás elérése ugyanakkor fontos, az oldalra húzott változat magyar bajuszként már a bajusz- és szakáll-világbajnokságon is külön kategóriát képvisel.

Forrás: magyarbajusz.hu

Ez is érdekelhet:

10 gyilkos parfüm az őszi szezonban

Kapaszkodj meg, mert ezek az ősz kedvenc parfümjei.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában