A Kelenföldi Erőmű egy igazi legenda, de nem mindig kezeljük a helyén. Az art deco egyik mesterműve az erőmű, mégis horror-, akció-, és sci-fi filmek főszereplője.

Persze elsősorban nem egy díszlet ez a különleges helyszín, hanem a Budapesti Erőmű Zrt.-hez tartozó három erőmű egyike, amelyben földgáz alapú hő- és villamosenergia-termelés folyik. Összesen 41 150 lakás és 1800 egyéb felhasználó hőjét és meleg vizét szolgáltatja.

A Kelenföldi Erőmű Budapesten, a XI. kerületi Nádorkert városrészben található, és az 1910-es években kezdte meg a villamosenergia-termelést. A helyszínválasztás egy rendkívül tudatos tervezés része volt, hiszen a közeli vasútvonal miatt a szénszállítás biztosított volt, a működéshez elengedhetetlen vizet pedig a Duna nyújtotta, emellett figyelembe vették az uralkodó széljárást is, hogy a füst ne a város felé szálljon.

Az erőmű épületegyüttese 1913–1933 között épült, Reichl Kálmán, majd annak 1926-os halála után Borbiró Virgil tervei alapján. Utóbbinak köszönhető az új stílus, az art deco és a bauhausos elemek beemelése, írta a We Love Budapest.

Németországi és hollandiai tanulmányútja során sok ihletett nyerhetett, főként a Berlin-Rummelsburg Klingenberg hőerőmű volt rá nagy hatással, melynek vöröses téglaborítása és üvegezett kapcsolóterme ihletőleg hatott a budapesti erőmű tervezése során.

A világviszonylatban legfejlettebb technikát képviselő erőmű építészetileg is igazán különleges. A tervezők számára fontos volt, hogy egy új ideált követve harmóniát teremtsenek a funkció és a forma között.

Olyan épületet akartak tervezni, amely minden szegletében kiszolgálja az itt működő erőmű szükségleteit, de nem mondtak le a művészi és építészeti igényességről sem.

Utóbbi miatt számtalan filmet forgattak itt: az Ideglelés Csernobilban című horrorban, a 2013-as Drakula című sorozatban, A kém és a Végállomás című filmben, valamint a Houdini című minisorozatban az erőmű vezénylőterme szerepel. A Halálos harcmezők akciófilmben az erőmű katonai bázis. A Válaszcsapás című sorozat egyik részében a brit kommandó főhadiszállásának rendezték be az erőmű vezérlőtermét. A Fleming – Rázva, nem keverve sorozatban az erőmű folyosói és lépcsőháza második világháborús kiképző bázisként, illetve tengeralattjáró dokként szerepelnek. A Hatan az alvilágból című akciófilmben az erőmű elhagyatott, ukrán ipari telepként jelenik meg.

Az erőmű régi kazánjainak 2005-ös leállítását követően lebontották a széntüzelés korszakából maradt kéményeket, illetve az ipari műemléki besorolásból kimaradt egykori melléképületeket, toldásokat.

Ma már ipari műemlék, különleges szépsége miatt mindenképp érdemes szétnézni benne, amit most a Városi Gorilláknak köszönhetően meg is teszünk.

Ez is érdekelhet:

Mi az a monumentális betontömb a Dunakanyarban?

Európa leglassúbb hotelépítkezése. Mutatjuk a Hilton szellemhotelt.

Az egykori Lipótmezőn ma már dermesztő thrillert lehetne forgatni

Titkos képek a 2007-ben bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetből a Városi Gorillák jóvoltából.

(Fotó: Városi Gorillák)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés