A Vatikán a legkisebb olyan állam, amit a nemzetközi jog is elismer. De van ötszáz négyzetméteres hercegség és gömb alakú köztársaság is.

 1. 10 / 10

  Minervai Köztársaság

  A Minervai Köztársaság története kivételesen tényleg felkavarta az állóvizet. Egy Michael Oliver nevű amerikai milliárdos a hetvenes években kitalálta, hogy a Csendes-óceánon egy zátonyt szigetté hizlal, majd az így kialakított mesterséges földdarabon új államot alapít. A gondolatot tett követte, és 1971-ben megkezdődött a Minerva-zátony feltöltése. Miután egy tornyot is sikerült felhúzni a szigeten, 1972 januárjában a köztársaság kiadta függetlenségi nyilatkozatát, és elkezdte nyomni saját valutáját.

  Mielőtt azonban a milliárdos elkezdhetett volna hasznot hajtani külön bejáratú adóparadicsomából, a szomszédos Tonga mozgósította katonaságát, partra szállt Minerván, bevonta a köztársasági zászlót, és szétzavarta a lakosságot. Az egyre inkább széthulló sziget azóta is magányosan áll.

 2. 9 / 10

  Sealandi Hercegség

  A Sealandi Hercegség államterülete 550 négyzetméter, állandó lakossága 27 fő. Egy az angol partoktól 13 kilométerre lévő platformon alakult, mely a második világháborúban légvédelmi feladatokat látott el. Mivel ez a terület kívül esik a brit parti tenger sávján, ezért a szigetország bíróságának itt már nincs illetékessége. A hercegséget bizonyos Paddy Roy Bates alapította 1967-ben, és egy rövid német megszállást leszámítva – 1978-ban egy német üzletember elkergette Paddyt, aki néhány izomagyú haverjával hősi csatában szerezte vissza a trónt – a Bates-dinasztia uralkodása a mai napig töretlen. A hercegség fő bevételi forrása az itt található szerverpark bérbe adása. Saját valutával és útlevéllel is büszkélkedhet.

 3. 8 / 10

  Korall-tengeri-szigetek Meleg és Leszbikus Királysága

  2004-ben az ausztrál törvényhozás nem volt hajlandó elismerni a melegházasságot, ezért néhány tiltakozó – bizonyos Dale Anderson vezetésével – megalakította a Meleg és Leszbikus Királyságot, melynek államterületéül kiválasztották a Korall-tenger néhány lakatlan szigetét. A királyság fővárosa az egyik szigeten lévő elhagyatott meteorológiai épület, ahol színes bélyegeket és valutát nyomtatnak a buzgó honatyák. Bármely saját neméhez vonzódó személy kérhet – akár levélben is – állampolgárságot, a királyság pedig boldogan összeadja az ezt kérvényező szerelmeseket.

 4. 7 / 10

  Seborgai Hercegség

  Az Észak-Olaszországban található Seborgai Hercegség listánk egyetlen olyan mikronemzete, melynek törekvései láttán a legkevésbé indokolt a harsány röhögés. Seborga városa és a hozzá tartozó kerületek függetlenségi törekvéseinek történelmi okai vannak, hiszen 1729-ig itt valóban egy önálló hercegség működött. Persze ez nem akadályozta meg az olasz honatyákat abban, hogy kacagjanak egy jóízűt, amikor 1963-ban Seborga ismét kikiáltotta függetlenségét. A hercegség nem veszi félvállról magát: több országgal is nemzetközi kapcsolatokat ápol, és önálló konzulátussal is rendelkezik.

 5. 6 / 10

  Redondai Királyság

  Redonda egy kietlen szikladarab a Karib-tengeren, nem messze Montserrat szigetétől. Szó szerint a nagy semmi, ami ott található, jogos tehát a kérdés, hogy ki és miféle nemzetet alapított itt. Nos, a válasz totálisan irodalmi: bizonyos M. P. Shiel, egy múlt századi sci-fi író számolt be egyik könyvében arról, hogy édesapja anno kinevezte magát a kietlen földdarab királyává, majd ezt a címet reá hagyományozta. Redonda királyaként ő sem uralkodott túl sokáig, hiszen a koronát átpasszolta egyik haverjának. Valószínűleg néhány átbulizott éjszaka kellett hozzá, de rövidesen már legalább három királyi család vallotta magáénak a trónt. Mivel azonban ez a trón még papíron is csak viccből létezik, szerencsére nem kell véres örökösödési háborúval számolnunk.

 6. 5 / 10

  Kugelmugeli Köztársaság

  Kugelmugel államformája: gömb. De tényleg. Kugelmugel Bécsben található, és egy vicces kedvű művész, bizonyos Edwin Lipburger kiáltotta ki a függetlenségét 1984-ben. Az ország egy gömb alakú házból áll, több száz határon túli állampolgárral és saját bélyeggel büszkélkedhet, mely utóbbiért az alapító atyát kis híján börtönbe zárta az osztrák államgépezet. Még jó, hogy a hatóságok felfogták, hogy csak egy eszkalálódott poénról van szó, így Lipburgert szabadon engedték.

 7. 4 / 10

  Aeric Birodalom

  A dicsőséges Aeric Birodalmat 1987-ben alapította egy rakás geek. A zászlaja: álló piros-fehér-piros sáv, középen egy hatalmas sárga smileyval. A birodalomnak szerte a világban – nem csak a Földön – vannak területei, és előszeretettel olvaszt be más mikroállamokat is. A honlapján minden csatlakozni szándékozó uralkodó könnyedén információkat szerezhet arról, hogyan kaphatja meg az állampolgárságot, vagy hogyan ajánlhatja fel az uralma alatt senyvedő albérletet, pajtát vagy akár nyári konyhát a Birodalom által képviselt magasabb célok elérése érdekében.

 8. 3 / 10

  EnenKio Királysága

  EnenKio Királyságát az amerikai kormányzat által látványosan mellőzött, ám a Marshall-szigetek által régóta vágyott Wake-szigeten kiáltotta ki 1994-ben néhány elmés alapító atya. EnenKio államisága akkor került igazán kereszttűzbe, amikor a feketepiacot elárasztották a királyság nevében kiállított útlevelek és különböző diplomáciai okmányok, melyeket aztán hamis személyazonosságra áhítozó bűnözőknek adtak el jó pénzért.

 9. 2 / 10

  Hutt River Provence

  Hutt River Provence létezését egy Leonard Casley nevű ausztrál farmernek köszönheti, aki 1970-ben vitába keveredett az állami szervekkel a beszolgáltatandó gabona mennyiségét illetően. Az élelmes mezőgazdász egy akkoriban még nyitva álló jogi kiskaput kihasználva Perth melletti földjén megalakította saját államát, hogy elkerülje a sápot, majd amikor az adó elcsalása miatt eljárást akartak ellene indítani, kinevezte magát államfőnek, és diplomáciai mentességre hivatkozott. Bármilyen hihetetlen – bár a mikroállam függetlenségét Ausztrália továbbra is tagadja –, a trükk a mai napig működik. Az uralkodónak nem kell adót fizetnie, a turistáknak eladott érmék, zászlók és egyéb apróságok árából pedig kényelmesen kitermeli magának a nyugdíjat.

 10. 1 / 10

  Nyugat-Antarktiszi Nagyhercegség

  Miután az 1959-es Antarktisz-egyezmény rendezte a Déli-sark nemzetközi-jogi viszonyait, néhány terület nemzeti hovatartozása kérdéses maradt. A 60. és 90. hosszúsági fok közötti szeleten Chilének és Új-Zélandnak kellett volna összevesznie, de egyik sem formált jogot a területre. 2001-ben jött azonban egy Travis McHenry nevű élelmes amerikai, aki írt egy levelet az egyezményben részes nagyobb hatalmaknak (pl. Oroszország, Franciaország, USA), hogy ő bizony magánszemélyként okkupálta ezt a földdarabot, ahol Nagyhercegséget alapított. A levélben kérte, hogy a címzettek ismerjék el fennhatóságát és államának létezését, de – érthető okokból – a papíros elakadt valahol az orosz elnöki hivatal és Putyin vécépapírtartója között. Ez persze nem zavarta az uralkodót, aki azóta több uratlan területre is kiterjesztette a Nagyhercegség fennhatóságát.

  (Fotó: Wikimédia)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés