A covid hatásait figyelembe vették, az egy főre jutó GDP-t nem.

Nemrég tette közzé a világ legélhetőbb városainak listáját a Global Finance magazin. Az ilyen listáknál szokásos módon számos (most éppen nyolc) paramétert vettek figyelembe a szerkesztők,

viszont a szokásos gazdaság, kultúra, népsűrűség, közlekedés és hasonló kategóriák mellett ezúttal a koronavírus miatti halálozási arányt is vizsgálták, hogy a lista „tükrözze az új valóságot, amiben élünk”.

További fontos újdonság, hogy ezúttal nem vették figyelembe az egy főre jutó GDP-t, amit más gazdasági mutatók helyettesítenek, nézték viszont a népességnövekedést, mint a covid utáni élet egészségességének jelzőjét.

Azt írtuk, minden lista szubjektív, viszont mindegyik objektív akar lenni, ezért esetünkben ezért a Global City Power indexét, a Johns Hopkins Egyetem, a Statista és a Macrotrends adatait is figyelembe vették.

A legélhetőbb város covid-mutatói történetesen nem voltak túlzottan jók, cserébe odatette magát kultúra, hozzáférhetőség és népességnövekedés terén. A lista kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a második helyezett város lélekszáma tíz éve fogyatkozik már, értelemszerűen másban viszont nagyon jó. Ne is bonyolítsuk, nézzük végig a top 10-et!

10. Amszterdam

Fotó: Gaurav Jain / Unsplash

Hollandia fővárosa 2020 után négy helyet javítva kúszott be a top 10-be, olyan európai élhetőség-nagyhatalmakat megelőzve – főleg a jobb élhetőségi és hozzáférhetőségi pontszámaival –, mint Bécs, Berlin vagy Koppenhága. Az sem mellékes, hogy Amszterdamban alacsonyabbak a megélhetési költségek, mint az európai riválisaiban, ellenben változatos és jól működő a tömegközlekedése.

9. New York

Fotó: Colton Duke / Unsplash

Az egyetlen amerikai város az idei toplistán, talán nem is kell magyarázni, miért: erős gazdaság, pezsgő kulturális élet, és még a szerkesztők által nézett kutatás-fejlesztés is jelen van. Ami a legutóbbi negyedik helyről lejjebb taszította, az éppen a rémes covid-helyzet, illetve a rakétaként emelkedő megélhetési költségek, főleg bérleti díjak.

8. Peking

Fotó: Juniperphoton / Unsplash

Peking top 10-be kerülésre a legnagyobb meglepetés a listán, amelyen 2020-ban még csak 22. volt a város. Nem teljesít jól élhetőségben – bár feljövőben van –, és erős a légszennyezettség. Másfelől a koronavírus-járványt szigorúan és hatékonyan kezelte a város, amelynek a lélekszáma is mintegy két százalékot nőtt tavaly. Szóval nem minden tökéletes, de Peking épül-szépül-fejlődik, mondják a szerkesztők.

7. Párizs

Fotó: Leonard Cotte / Unsplash

Párizs sokat szenvedett az elmúlt években, nem olyan régen élte át a terrorhullámot, a népesség alig növekszik, a covid-halálozási ráta pedig Franciaországban magasabb lett a globális áltagnál. Mégis-mégis: Párizst a kulturális élete és a gazdag szolgáltatásai a hetedik helyre repítették.

6. Sydney

Fotó: Jamie Davies / Unsplash

És akkor irány a déli félteke: masszív környezetbiztonság, szépen fejlődő gazdaság, plusz az ausztrál kormány talpraesettsége a koronavírus-járvány idején. Ezek juttatták Sydney-t a listára.

5. Melbourne

Fotó: Weyne Yew / Unsplash

Melbourne hasonló erényeket csillogtat, mint Sydney, amivel megismételte a 2020-as ötödik helyét. Az ausztrál tesónál látottakon túl szigorú irányelveket határozott meg a zéró szén-dioxid-kibocsátás érdekében, és más téren is szigorúbb környezetvédelmi normákra törekszik. Nő is a népesség, mint az égig érő paszuly!

4. Szingapúr

Fotó: Joshua Ang / Unsplash

Szingapúr az idei top 10 ázsiai városainak erősségeit mutatja: közepesen erős gazdasági mutatók, gazdag kultúra, jó közbiztonság, és viszonylag jól kézben tartott covid.

3. Sanghaj

Fotó: Li Yang / Unsplash

Hagyományos mérőszámokkal Sanghaj nem kerülhetett volna a legjobb tízbe, mondják az összeállítás készítői, mivel a gazdasági erőre, a kulturális jelentőségre és a környezetbiztonságra vonatkozó pontszámai nem túl acélosak. Ellenben Kína zéró-covid irányelvei megtették a hatásukat, a város lélekszáma pedig tovább gyarapodott.

2. Tokió

Fotó: Jezael Melgoza / Unsplash

Tokió rendkívül sok pontot szerzett a járvány elleni harccal, továbbá szenvedélyesen támogatja a techszektort, a gigantikus közlekedési hálózata pedig kiváló hozzáférhetőséget kínál. Egy fontos területen viszont sajnálatosan gyenge: a népesség folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben.

1. London

A Szent Pál katedrális a Millennium hídról – Fotó: James Padolsey / Unsplash

London mindenben remekelt, kivéve a covid kezelését. A kultúra jelenléte erős, a közlekedés is jó, és a város népessége meglepően gyorsan gyarapszik, ezért hát az első hely. Ha hozzávesszük, hogy legközelebb – reméljük – a covid nem lesz ennyire meghatározó összetevő, akkor Londonnak lesz esélye a címvédésre is.

További helyezettek:

11. Hongkong
12. Dubaj
13. Szöul
14. Koppenhága
15. Toronto
16. Berlin
17. Helsinki
18. Stockholm
19. Zürich
20. Bécs
21. Madrid
22. Bangkok
23. Vancouver
24. Kuala Lumpur
25. Frankfurt
26. Tajpej
27. Dublin
28. Isztambul
29. Genf
30. Barcelona
31. Oszaka
32. Tel-Aviv
33. Fukuoka
34. Brüsszel
35. Los Angeles
36. Kairo
37. San Francisco
38. Milánó
39. Dzsakarta
40. Moszkva

A lista összeállításának hátteréről itt olvashatsz bővebben.

(Forrás: Global Finance, borítókép: Jamie Davies / Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában