Felejtsd el a vizezett kólát, a biztonságos ülőhelyeket, de még akár a filmet is, és menj moziba csakis a moziért!

 1. 6 / 6

  Archipelago Cinema – Sodródó mozi Velencében

  Velence kanálisokkal keresztülszelt városában nem kérdés, hogy a mozi is sodródik az árral. A velencei Biennáléra Ole Scheeren által tervezett moduláris tutaj pontosan ezzel a céllal jött létre: a filmvetítés és egyéb kulturális események megtekintése mellett a Velence-rajongó látogatók gyönyörködhetnek a több száz éves palotákban, a puszta égboltban és a csillagok fényét visszaverő kanálisokban is. Csak aztán nehogy elfelejts kérni egy szórólapot az előadás végén, hogy tudd, milyen eseménynek is voltál elméletileg szem- és fültanúja, miközben te végig a Hidak Városát figyelted tátott szájjal.

 2. 5 / 6

  Wuhan Pixel Box Cinema – Mátrixmozi Kínában

  Az épület kialakításának alapvető ötletét a pixelek és a mozgás adta, amit oly mértékben sikerült is megvalósítani, hogy a Mátrix-filmekből ismerős, folyton programra változó, mutálódó szobák kisiskolás kezdők ehhez a mozikomplexumhoz képest. A hatalmas rozsdamentes acélpanelek különböző méretre törve csavarodnak az ezüst bejárat elé, és a csillogó fémfelületeken visszatükröződő valóság is mintha ezer darab hajolna el. A moziterem falai és székei is teljesen az említett, mozgásban lévő pixelhatást követik csakúgy, mint a komplexumhoz tartozó étterem és kiállítótér, de még a mellékhelyiség is, ahol a pixelfényű fülkék kriptonitzölden világítanak, a vécéző mozizók legnagyobb örömére.

 3. 4 / 6

  Zandvoort Holiday Park – Holland uszodamozi napozóágyon

  Miután kellőképpen kitekerted magad Amszterdamban, lazulj egyet a Zandvoort Hotel uszodájában, közvetlenül a főváros mellett. Az üdülőkomplexum számos hasznos és hasztalan szolgáltatása között a legtutibb az uszodában berendezett vetítőszoba, ahol is úszkálva, láblógatva vagy egy felfújható székben vizet simogató kézzel hátradőlve nézhetsz filmeket: nos, ez valószinűleg a  teljes relax.

 4. 3 / 6

  Light House Cinema – Színes élmény ír módra

  Dublinban található ez a modern és egyedülálló színkavalkáddal megbolondított mozi, ahol nem csak a külsőség érdemes figyelemre, hanem a vetített filmek is. Lelkes üzemeltetőit sajnos már egy ideje küszködnek a fenntartással, mióta az épület tulajdonosa duplájára emelte a bérleti díjat – reméljük sikerrel, ugyanis a tágas, pazar kiállítótérrel rendelkező és nagyon színvonalas mozi az ír főváros egyik legkedvesebb kulturális szórakozóhelye.

 5. 2 / 6

  Busan Cinema Center – A koreai szivárványmozi

  Egyszerre kül- és beltéri mozi is Korea legújabb látványossága, a Coop Himmelb(l)au által tervezett, négyezer fő befogadására alkalmas épületkomplexum. A szinte levegőben lebegő mozi 85 méteres hosszával kétszer akkora, mint a legnagyobb utasszállító gép, az Airbus 380-as szárnya. Tölcsérre és hegyvonulatra is emlékeztető vonalait ezer meg ezer LED-del a szivárvány színeivel világítják ki. A hatalmas, multifunkciós épülethez tetőtéri étterem, kávézó, bár, kiállítótér, fogadótér és egyéb szórakozási lehetőségek tartoznak – ha unod már, hogy nem tudsz koreaiul, akkor is bőven akad látnivaló az önmagában is impozáns moziban.

 6. 1 / 6

  Hot Tub Cinema – Sör és mozi hordóban London tetején

  Nyáron épülettömbök tetején, télen pedig beltérben szervezik meg Londonban a fürdőkádas-berúgós filmvetítéseket. A negyvenfokos vízben 6–8 fő/kismedence arányban italozva mozizást nem szégyenlősöknek ajánljuk – a filmnézés legtöbb esetben éjszakába menő fürdőruhás buliba csap át, úgyhogy akik még a sálat is nehezen vetik le idegenek előtt, azoknak nem ez a hely lesz a kedvencük. Érdekesség, hogy amikor megveszed a – jobb szó híján – mozijegyed, még nem is tudod milyen filmre váltottad, ugyanis a szervezők ezt meglepetésnek szánják. Ha mégis idekeveredsz és szeretnéd megörökíteni az élményt, tanácsoljuk, hogy vízálló fényképezővel tedd ezt!

És ezt olvastad már?
Ezért ne egyél soha repülőn perecet
Utálsz szerelőt hívni? Akkor ez a cikk neked szól!